Vegetariska nyheter i matdisken

Många har gått från tanke till handling när det gäller att minska köttkonsumtionen och i dag äter fyrtio procent av svenskarna ­vegetariskt minst en gång i veckan. Därmed ökar också efterfrågan på vegetariska proteinkällor. Här presenterar vi tre nyheter.

Pease från Findus finns i flera olika varianter.

Pease från Findus finns i flera olika varianter.

Foto: Mari Gustafsson

Mat2018-10-20 06:00

.

1. Pease är en ny, texturerad och klimatsmart proteinkälla som är gjord på ärtor. Produkten – som är vegansk – finns som färs, strimlor eller pulled och ligger i den vegetariska frysdisken. Proteinhalten ligger på mellan 27 och 33 procent.

”Pease är för alla – oavsett om du är vegan, vegetarian eller allätare. Det är gott, lätt att tillaga och fullproppat med protein. Dessutom har det låg klimatpåverkan, något vi såklart är extra stolta över”, säger Viktor Olsson, brand manager på Findus.

.

2. Kung Markatta bygger ut sortimentet med vegetariska proteinkällor och lanserar tempeh gjord av fermenterade bondbönor och ärtor. Ursprungligen är tempeh ett indonesiskt livsmedel som tillverkas genom fermentering av baljväxter. Tack vare förmågan att lätt dra till sig kryddor och marinader gör den sig bra i grytor. Tempeh passar att steka, ugnsbaka, fritera – eller att tillsätta rakt ner i grytan.

.

3. Paneer är sedan länge en klassiker i det indiska köket. Den färska matlagningsosten från Apetina har en fast konsistens med förmåga att ta upp smaker och bidrar med textur till olika typer av maträtter. Paneer är mager och helt osaltad och passar också att marinera innan tillagning, gärna på grillen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om