Sommarkänsla med Ernst rena smaksättningar

För Ernst Kirchsteiger är sommaren lika delar kontemplation och kreativitet. Det är då vi har tid och lust att gå loss på projekt och laga lagom lättjefull mat, menar han. I sin nya bok "Sommar med Ernst" bjuder han bland annat på lättlagad utemat.- Vi är förvirrade bönder allihop. Vi låtsas vara storstadsmänniskor och urbana, men inom oss finns en längtan efter att gräva, dona i trädgården, sätta en bröddeg, måla om - just det där handfasta som vi fått armar och hjärna för att göra.

Rostade grönsaker.

Rostade grönsaker.

Foto: Roland Persson

Mat2010-04-24 06:00
Det skriver folkkäre inredaren och kocken Ernst Kirchsteiger i sin nya bok "Sommar med Ernst".
Han inspirerar till att att sy hissgardiner, bygga utekök och grilla kräftor. Ernst bjuder helt enkelt på på sina smartaste fix för sommarstugan och lagar mat i det fria.
- Sommar är mandelkubb, en liter mjölk, vaxduk och Värmland. Sommar är ett myggbett man håller igång vecka efter vecka bara för att ha något att klia på. Sommar är barfotaliv dygnet runt.
Till sommaren återkommer Ernst med tv-programmet "Sommar med Ernst". I år har tv-teamet sökt efter ett svinstall eller ett mejeri att inreda i Mälardalen.
- Jag älskar att laga mat ute, snickra, sy och skaka liv i loppisfynd. Utan att det behöver vara så himla pretentiöst. Det är nu vi har tid att gå loss på enkla projekt och laga lagom lättjefull mat.



Skaldjurstårta med parmesan

En mättande och festlig paj som är suverän till kall öl. Den går faktiskt att laga utan spis. Äter man den sedan på en klippa i skärgården blir det en ren bonus.

6 personer
12 skivor kavring
4-6 msk rumstempererat smör
300 g kall kokt färskpotatis
1 kg färska oskalade
räkor
1 knippa dill
1 knippa gräslök
400 g kokt kall vit fisk, t.ex. sej
2 dl kesella
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl finriven parmesan
1 citron, saft
1 + 2 msk forellrom
salt
svartpeppar från kvarn
4-6 cocktailtomater

Mixa brödet till smulor och blanda med smör till en deg. Klä en smord pajform, gärna med löstagbara kanter. Ställ i frysen en stund.
Skär potatisen i cirka en centimeter tjocka skivor och täck botten av pajformen. Skala räkorna (spara några till dekoration) och hacka dem i grova bitar. Hacka dillen och strimla gräslöken. Blanda i en bunke hackade räkor, kokt fisk (som smulas ner), kesella, crème fraiche, parmesan, dill, gräslök (spara lite till dekoration), citronsaft, en matsked forellrom, salt och peppar. Blanda allt väl.
Bred ut smeten i pajformen.
Garnera tårtan med resten av räkorna, forellrom, delade cocktailtomater och gräslök.
Förvara tårtan i kylen före servering, minst ett par timmar och gärna över natten.

Rostade grönsaker
När man rostar grönsakerna bevaras alla smaker; de går liksom inåt och blir extra tydliga. Och det finns få saker som ändrar smak så mycket som just paprika när den rostas, den blir söt, mjäll och väldigt, väldigt god.

6-8 portioner
10-12 tomater
flingsalt
1/2 dl flytande honung
4 gula paprikor
4 röda paprikor
1 knippa färsklök
300 g grön sparris
1 msk torkad salvia
svartpeppar från kvarn
1 dl olivolja
1 dl rostade valnötter
1 dl rostade hasselnötter
Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna i halvor på bredden och lägg dem i en långpanna med snittytan uppåt. Strö flingsalt över.
Ringla över honung, knappt en halv matsked per tomat.
Kärna ur paprikorna, dela i fjärdedelar och lägg i långpannan. Dela färsklöken på längden och lägg i pannan. Skär bort cirka två centimeter längst ner på sparrisstänglarna och lägg dem sedan i pannan. Krydda med flingsalt, torkad salvia, peppar från kvarn och ringla över olivolja. Blanda runt och rosta sedan alltsammans mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Strö de rostade nötterna över grönsakerna.
Servera till kött eller fisk, gärna grillat.

Grillade kycklingknyten på spett
Den lufttorkade skinkans sälta trivs mycket bra tillsammans med kycklingens milda smak. Salvia är en lite underskattad krydda med en alldeles egen smak som passar fint till. Dessutom är den väldigt lättodlad och med sina vackra blåvioletta blommor väl värd att ha i trädgården

4 portioner
4 kycklingfiléer
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 näve färsk salvia
parma- eller serranoskinka
ev. grillsnöre
grillspett

Dela kycklingfiléerna i två eller tre delar beroende på storlek. Salta och peppra.
Täck filén med ett stort vackert salviablad, linda in med skinka - eller fäst salviabladet utanpå skinkan med hjälp av snöre. Trä upp på spett.
Lägg på grillen och grilla på medelstark värme. Vänd när kycklingen blivit gyllenbrun. Kolla noga så att den
är genomstekt.
Tips: Underbart gott även kallt på buffébordet

Festbröd med ajvar och oliver
Ajvar gör brödet saftigt och väcker ett visst intresse bland gästerna. Prova att rosta brödet - en smaksensation med en god ost och en tomatskiva.

1 stort eller 2 mindre bröd
1 pkt jäst (50 g)
1 msk salt
3 tsk flytande honung
1/2 l fingerljummet vatten
3 msk olivolja
ca 11-12 dl vetemjöl
ca 5 msk ajvar relish (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 msk torkad rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta kärnfria oliver

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vanligt salt och rör försiktigt tills jästen har löst upp sig helt. Tillsätt honungen och vattnet, blanda noga. Häll i olivoljan och rör om. Tillsätt mjölet i omgångar under omrörning och arbeta ihop till en deg.
Tillsätt mer mjöl om det behövs tills degen får en bra konsistens, den ska släppa från kanten och inte klibba. Knåda i tio minuter.
Kavla ut degen till en eller två plattor (beroende på hur många bröd du gör), ungefär en halv centimeter tjocka. Bred på ett jämnt lager ajvar relish. Strö över rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och fördela hacket. Rulla ihop degen, se till att rullen blir så tät som möjligt. Vrid och tvinna rullen, då håller degen ihop bättre och flyter inte ut.
Låt jäsa cirka 30 minuter under duk på bakplåtspappersklädd plåt, degen ska bli ungefär dubbelt så stor.
Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills brödet har fått fin färg och låter ihåligt när du knackar det på
undersidan. Låt svalna på galler. Bryt i bitar som tillbehör till en grillmåltid.
Tips: Väldigt gott att rosta dagen efter.

Sommardessert med yoghurt

Snacka om att det enkla oftast är det godaste. Honung, yoghurt, valnötter och frukt är en oslagbar kombination, gärna efter en kryddig grillskiva

6 portioner
1 liten honungsmelon
1 vattenmelon
2 l jordgubbar
150 g rostade valnötter
1 l matlagningsyoghurt eller tjock yoghurt (grekisk eller turkisk)
ca 1 dl flytande honung

Kärna ur och skär honungs- och vattenmelonen i tärningar. Snoppa och dela jordgubbarna i halvor om de är stora. Hacka de rostade valnötterna grovt.
Fördela yoghurten i glas och toppa med melonbitar, jordgubbar och rostade valnötter. Ringla över honungen på toppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om