Matdrottningen tolkar det svenska köket

Rachel Khoo slog igenom för sju år sedan när hon gav ut kokboken ”The little Paris kitchen”, som blev en internationell bästsäljare. Sedan dess har hon rest jorden runt med sina kokböcker och gjort egna tv-serier på bland annat BBC. Nu har hon tagit sig an det svenska köket.

Hon gjorde succé med ”The little Paris kitchen”. Sedan dess har Rachel Khoo flyttat till kärleken i Sverige. Därför har hon nu tolkat det svenska köket i sin nya bok.

Hon gjorde succé med ”The little Paris kitchen”. Sedan dess har Rachel Khoo flyttat till kärleken i Sverige. Därför har hon nu tolkat det svenska köket i sin nya bok.

Foto: David Loftus

Mat2019-02-23 06:00

Just nu turnerar matdrottningen Rachel Khoo världen runt med boken ”Mitt lilla svenska kök – en läcker matresa genom det svenska matåret”.

Det är kärleken som har fört henne till Sverige och kokboken är hennes hyllning till det nya hemlandet. Under året kommer ”Mitt lilla svenska kök” att översättas till japanska och till hösten producerar BBC en tv-serie baserad på boken.

Det som Rachel Khoo älskar mest med den svenska traditionella matkulturen är enkelheten. Inga krångliga exotiska kryddor, utan det som göms i skafferiet hos de allra flesta av oss.

– Det handlar först och främst om att man kan laga mat med få ingredienser, samtidigt som man äter välbalanserad, enkel kost som fungerar året om. Trots att många av recepten har hundra år på nacken känns det som ett verkligt modernt kök, säger hon.

.

Rachel Khoo berättar att hon lärt känna sitt nya hemland och dess kultur över många kaffekoppar och kanelbullar.

– Jag märkte att Sverige har mycket mer att erbjuda än platta Ikea-paket, den perfekta stockholmsvita nyansen och fikapauser. Den svenska livsstilen handlar om att hitta rätt balans och njuta av allt i lagom stora mängder – detta svenska och oöversättliga honnörsord, lagom.

För att få en djupare förståelse för matlagningstraditionen tog hon kontakt med Magnus Nilsson som är kökschef på Fäviken, en av världens mest välrenommerade restauranger, och frågade om hon fick praktisera där.

– Jag har nog aldrig varit så nervös förut, inte ens när jag framträdde live på BBC inför miljontals tittare hade jag lika många fjärilar i magen. Jag var nästan sjuk av nervositet när jag gick ombord på det lilla planet från Stockholm till Åre.

.

De två praktikveckorna blev en avgörande erfarenhet för Rachel Khoo, men en katastrof hann också inträffa:

– Jag förstörde förrätten med renblodstarteletter – å, vad jag ville sjunka genom jorden. Dödstystnad kan vara tusen gånger värre än om någon skriker åt en. Men det fanns också många ljuspunkter, som att iaktta hur väl och stillsamt de olika kockarna samarbetade med varandra och omsorgsfullt komponerade den ena rätten efter den andra, nästan som om de hade koreograferats i en köksversion av Svansjön.

.

Rachel Khoo anser att hemligheten med svensk mat är att den får en att må bra till och med när det är mörkt och ruggigt och snålblåsten viner utanför fönstret.

– Det är mat som får det att kännas som om en solstråle lyste rakt in i ditt hem. Svenskar tycker om att hylla och njuta av varje årstid, från den mörka, snöiga vintern med alla levande ljus, pepparkakor och glögg, till vårpicknick på en klippa i skärgården, grill utanför sommarstugan och höstmys med grytor som värmer ända från tårna ut i fingerspetsarna.

”Mitt lilla svenska kök” är helt enkelt Rachel Khoos sätt att hedra Sverige och årstidsväxlingarna.

– De är intensiva och korta – utom vintern – och ofta är det inte fyra skarpt avgränsade perioder utan ett nyckfullt pendlande mellan flera årstider. Det gör det ännu viktigare att ta vara på vartenda ögonblick – och hylla det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om