Charlotte Kallas älgfilé med magiska såser

Här bjuder vi på fyra recept ur "Rosa kokboken II". Charlotte Kalla lagar älg, såklart. Tilde de Paula Eby bjuder på klassisk gino och Maria Montazami ger recept på paella med skaldjur. Och så vår vi ett riktigt långkok av Pamela Andersson.

Charlotte Kallas älgfilé med magiska såser.

Charlotte Kallas älgfilé med magiska såser.

Foto: Johan Lygrell

Mat2015-10-24 06:00

Charlottes älgfilé med magiska såser

.

4 personer

.

400 gram älgfilé

4 st rödbetor

4 st potatis

2 st sötpotatis

1 st rödlök

olivolja

salt, peppar

.

Fusk-bea

1 kruka färsk dragon

1 schalottenlök

2 msk vitvinsvinäger

2 dl smetana

salt och peppar

.

Västerbottensostsås

75 g Västerbottenost

2,5 dl crème fraiche

10 g persilja

salt och peppar

.

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva rotfrukterna i klyftor och lägg i en ugnsform. Krydda och häll över lite olivolja och sätt

sedan in i ugnen cirka 15 minuter.

Salta och peppra älgfilén. Grilla sedan så som du önskar.

Servera gärna med en sallad bestående av jordgubbar, bladspenat, salladslök, ärtskidor, cocktailtomater och avokado.

.

Fusk-bea: Repa och hacka dragonen. Skala och hacka löken. Koka den i vinägern med hälften av dragonen tills vinägern nästan kokat in i löken. Låt svalna. Blanda den vinägerkokta löken med smetana och resten av dragonen. Smaksätt med salt och peppar.

.

Västerbottensostsås: Riv Västerbottenosten. Hacka persiljan. Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

.

Pamelas må-bra-gryta

.

6 personer

Tid: 3-8 timmar (ju längre desto mörare!)

.

Första delen:

1 kg högrev

4 st morötter

3 st vitlöksklyftor

olivolja

2 st gula lökar

1/2 st kålrot

1 st äpple

1/2 flaska vitt vin

4 dl vatten

2 st tärningar svampbuljong

20 st hela kryddpepparkorn

4 hela lagerblad

20 st hela svartpepparkorn

.

Andra delen:

salt efter egen smak

1 st broccoli

5 st stora champinjoner

(funkar också med Karl Johan eller kantareller)

2 dl grädde

persilja

.

Servera med ris

.

Gör så här

Första delen (3-8 timmar): Skär upp högreven i lagom mellanstora bitar. Låt fettet vara kvar så att köttet blir saftigt och skölj av. Hacka vitlöken grovt. Häll i 3 matskedar olja i en stor gryta och sätt plattan på hög värme. Lägg i köttet och låt det få färg. Hacka de gula lökarna

och lägg ner i grytan tillsammans med vitlöken.

Skölj och skala morötterna, skär i bitar. Skala, skölj och skär den halva kålroten i stavar. Skär äpplet i små bitar. Öka värmen på plattan, häll i morötterna, kålrotsstavarna och äppelbitarna tillsammans med vinet, svampbuljongstärningarna och vattnet och låt koka upp. Låt grytan koka ganska kraftigt i cirka 10-15 minuter och lägg under tiden i kryddpeppar- och svartpepparkornen tillsammans med lagerbladen.

När grytan har kokat ca 10 minuter och bildat skum, sänk värmen och ta bort skummet med en sked. Sänk ytterligare, ta bort mera skum om du tycker det behövs. Sätt på ett lock och låt grytan stå på låg värme på spisen i 3-8 timmar.

.

Andra delen (30 min): Salta och smaka av. Lägg ev. i mera svartpeppar. Skär broccolin och champinjonerna i bitar och lägg i grytan. Häll på grädden och höj värmen och låt koka 30 min. Toppa med persilja och servera med ris.

.

Maria Montazamis paella olé

.

6-8 personer

.

2,5 dl kokat kortkornigt ris

1 paket kokat orzo ris (orzo är pasta som ser ut som ris, finns

på pastahyllan i välsorterade affärer)

2,5 dl kycklingbuljong

1 kg färska räkor (hälften med svans och hälften utan)

3 italienska korvar, färska

15 pilgrimsmusslor

12 blåmusslor

paprika, en gul, en grön, en röd

salladslök

färsk persilja

1 tsk saffran

2 dl gröna ärtor

chili flakes

rivet skal av en halv citron

vitt vin

olivolja

vitlök

salt och peppar

.

Gör så här

Marinera pilgrimsmusslor och räkor, separat, men i denna marinad i cirka en halvtimme:

5 pressade vitlöksklyftor

cayennepeppar

1 tsk paprika

chili flakes

rivet skal av en halv citron

salt, peppar

0,5 dl vitt torrt vin

lite olivolja

.

Stek räkorna separat från pilgrimsmusslorna eftersom de har lite olika stektid. Stek dem till att de blir genomstekta men akta dig för att inte steka dem för länge. Stek sedan pilgrimsmusslorna. Stek även korven hel separat med smör, skär sedan i 0,5 cm tjocka skivor.

Skär paprikan i medeltunna långa skivor, stek i lite olivolja tillsammans med den hackade salladslöken. Ångkoka musslorna tills de öppnar sig. Häll i 2,5 dl ekologisk kycklingbuljong i det kortkorniga riset och blanda i en liten mortel, krossa hel saffran med en tesked socker efter smak. Jag använder cirka 0,5 tesked. Blanda ut med 1 dl kokande vatten och häll sedan över riset och blanda runt. Blanda alltsammans i en stor härlig gryta och låt puttra på lite, riset först! Hacka en bunt persilja och strö på över som vacker dekoration.

.

Tildes mumsiga gino

.

4 personer

.

2 bananer

4 st kiwi

5 dl jordgubbar

5 dl hallon

5 dl blåbär

smör

2 vit blockchoklad

.

Gör så här

Sätt ugnen på ca 225 grader. Smöra en ugnsform för att sedan skiva och lägga i all bär och frukt. Gärna små bitar av kiwin. På toppen river du vit choklad efter tycke och smak. Men snåla inte. Sedan in med formen i ugnen i cirka 30 minuter eller tills chokladen har fått färg. Vill man kan man servera med glass till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om