Vardagspasta med sparris
Vardagsmaten bör vara billig att köpa, snabb att laga och helst även riktigt god att äta. Ingen enkel kombination, men med pasta som grund är uppgiften inte omöjlig.
Här får sparrisbitar samsas med basilika, vitlök och rimmat fläsk i små tärningar. Allt blandas med nykokade penne rigate (stora, räfflade makaroner) och färskriven parmesanost till en riktigt typisk vardagspasta av italienskt mått.
Att blanda pasta med grönsaker och övriga ingredienser är en självklarhet i Italien. Att bjuda pasta med sås för sig är en svensk företeelse.
Lättlagad vardagspasta
med sparris
(4 personer)
500 g penne rigate
200 g rimmat fläsk
1 paket fryst, grön sparris
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl färskriven parmesanost
svartpeppar
1. Skär fläsket i små tärningar. Tina sparrisen något. Riv basilikabladen i bitar men spara ett par toppskott till garnering. Riv parmesanosten grovt. Finhacka eller riv vitlöken.
2. Ge sparrisen ett uppkok i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och häll ut sparrisbitarna på fat (ligger de kvar i kastrullen kan de efterdra och bli mjuka och trista).
3. Koka pastan och slå upp den i durkslag. Sätt tillbaka pastakastrullen på spisen, slå i olja och lägg i fläsktärningarna. Fräs fläsket under omrörning någon minut. Lägg i sparrisen, vitlöken och pastan. Krydda med basilika och kör några varv med svartpepparkvarnen. Avsluta med parmesanost som i regel innehåller tillräckligt med salt för att smakerna ska lockas fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!