Vardagspasta med sparris

Vardagsmaten bör vara billig att köpa, snabb att laga och helst även riktigt god att äta. Ingen enkel kombination, men med pasta som grund är uppgiften inte omöjlig.

Mat & dryck2006-04-13 00:00
Ett paket fryst sparris kostar visserligen mer än konserverad, men så är det också skillnad i smak och konsistens. Den frysta sparrisen är nästan som färsk, lite krispig i konsistensen, förutsatt att man inte kokar den mer än någon minut.

Här får sparrisbitar samsas med basilika, vitlök och rimmat fläsk i små tärningar. Allt blandas med nykokade penne rigate (stora, räfflade makaroner) och färskriven parmesanost till en riktigt typisk vardagspasta av italienskt mått.

Att blanda pasta med grönsaker och övriga ingredienser är en självklarhet i Italien. Att bjuda pasta med sås för sig är en svensk företeelse.

Lättlagad vardagspasta

med sparris

(4 personer)

500 g penne rigate

200 g rimmat fläsk

1 paket fryst, grön sparris

1 kruka färsk basilika

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 dl färskriven parmesanost

svartpeppar

1. Skär fläsket i små tärningar. Tina sparrisen något. Riv basilikabladen i bitar men spara ett par toppskott till garnering. Riv parmesanosten grovt. Finhacka eller riv vitlöken.

2. Ge sparrisen ett uppkok i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och häll ut sparrisbitarna på fat (ligger de kvar i kastrullen kan de efterdra och bli mjuka och trista).

3. Koka pastan och slå upp den i durkslag. Sätt tillbaka pastakastrullen på spisen, slå i olja och lägg i fläsktärningarna. Fräs fläsket under omrörning någon minut. Lägg i sparrisen, vitlöken och pastan. Krydda med basilika och kör några varv med svartpepparkvarnen. Avsluta med parmesanost som i regel innehåller tillräckligt med salt för att smakerna ska lockas fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!