Tid för tidiga primörer
Biffstek med lök har varit svensk festmat i generationer. I dag har vi lärt oss älska så många utländska kök att biffsteken fått lite svårt att hänga med, men med uppdaterad garnering håller den än.
Här serveras biffsteken med blandade primörer och en lätt rödvinssky. Den obligatoriska stekta potatisen känns inte nödvändig. Låt primörerna ta över hela scenen och komplettera bara med en blandad sallad som även den får gå i primörernas tecken med olika blad, rädisor, körbärstomater och gurkstavar.
Grönsallad behöver ingen fet majonnäsbaserad dressing, det räcker bra med flingsalt och några droppar smaksatt olivolja.
Biffstek Primör
4 personer
4 skivor utskuren biff
smör till stekning
flingsalt och vitpeppar
Till serveringen:
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 1/2 msk konc. kalvfond
2-3 kvistar färsk timjan
1 1/2 msk maizena + 2 msk vatten till redning
salt och vitpeppar
1 knippa vårlök
1 knippa sparris
1 knippa späda morötter
100 g sockerärter
bladpersilja
1. Ansa grönsakerna. Sparris, morötter och sockerärter måste förvällas var för sig. Stoppa kokningen genom att doppa grönsakerna i isvatten.
2. Koka upp vin, vatten, kalvfond och timjan. Red av med maizena löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Sila och smaka av med salt och peppar.
3. Stek löken och lägg alla andra grönsaker i stor sil. Koka upp vatten som de kan doppas i.
4. Se till att köttet är putsat och fritt från tjocka hinnor. Banka ut och stek köttet så det får fin färg. Salta och peppra först när köttet vänts. När köttsaft börjar sippra upp på den stekta sidan är köttet färdigt förutsatt att man vill ha det rosa mot mitten.
5. Doppa grönsakerna i det kokande vattnet så de blir genomvarma. Lägg upp köttet, slå lite sås runt och toppa med grönsaker och persiljekvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!