Sparris i portionsbakelser

Sparris i små portions-lådor av smördeg är en utmärkt förrätt att servera så här års. Trendig och lättlagad. Festlig och vegetarisk, vilket gör att den kan bjudas till de flesta.

Mat & dryck2006-05-04 00:00
Festmat, antingen den är vegetarisk eller inte, bör vara lätt att laga, riktigt läcker att servera och gärna anpassad till säsongen. Smördegslådor med grön sparris i ört- och citronhollandaise uppfyller de flesta krav man kan ställa. Kom bara ihåg att vänta med garneringen till dess maten ska serveras. Små salladsblad och dillvippor sloknar snabbt.



Sparris i smördegslåda

4 personer

2 plattor fryst smördeg

1 ägg till pensling

12 färska sparrisar

1,5 dl hollandaisesås

1 msk hackad persilja

1 msk hackad gräslök

sallad och körbärstomater till garn-ering

salt och vitpeppar



1. Dela smördegsplattorna i tre delar och pensla ovansidan med uppvispat ägg. Värm ugn-en till 225 grader och grädda smördegsplattorna 7-8 minuter. De ska resa sig och få färg innan de plockas ut ur ugnen.

2. Vispa en hollandaisesås antingen det sker från grunden eller med hjälp av hel- eller halvfabrikat (hollandaisesås från affären blir godare om man blandar i några matskedar smält smör). Smaka av såsen med hackad persilja och gräslök samt gärna lite extra citron.



3. Koka sparrisen varsamt. Skär bort den hårda nedre del-en. Klyv de gräddade smördegs-plattorna och fyll dem med grönsaker och en klick smaksatt hollandaisesås. Lägg på lock och garnera med färska örter. Kan förberedas fram till hopläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!