Sparris - en tusenårig primör

Vårmat. Sparris räknas till vårens mer exklusiva primörer. Mjäll och lyxig passar den i vilket sällskap som helst. Ingen kött- eller fiskbit är fin nog för att inte sparris ska vara ett bra sällskap på tallriken.

Mat & dryck2006-05-04 00:00
Vår längtan efter grönt är väl aldrig så stor som nu på våren. När de första sparrisknipporna dyker upp i affären känns det verkligen att våren är på väg. I dag kan vi njuta sparris året om, men alla som vill känna gamla tiders feststämning ska passa på så här års. Varsamt kokad i lättsaltat vatten och serverad med hollandaisesås eller enbart en smörklick är den färska sparrisen en läckerhet som inte kan jämföras med de konserverade stumpar vi vanligtvis nöjer oss med. Sparris ger fin smak åt såväl såser som stuvningar och kommer till sin rätt både till fisk och kött. Färsk sparris kan dessutom serveras med lite rökt eller kokt skinka som en vårlätt förrätt.

Kokas i paket

Primörer ska inte kokas sön-der eller överarbetas. De ska njutas så enkla som möjligt, vilket är lite av grejen med de tid-iga grönsakerna. Färsk sparris kräver viss varsamhet i tillagningen. Råvaran är känslig och kokas den för hårt blir resultat-et trist. Skala sparrisarna från knoppen och nedåt med vass kniv eller potatisskalare. Skär bort den hårda roten och försök att få alla sparrisar lika långa. Lägg sparrisknopparna åt samma håll och bind ihop med bomullssnöre till paket.

Egen kastrull

Den som har för avsikt att njuta stora mängder sparris bör investera i en speciell sparriskastrull. Det utmärkande för sparriskastruller är att de är gjorda i rostfritt, är smala och höga, ungefär som konserv-
burkar i formen. I dessa kastruller kan buntad sparris sjudas stående. Vattnet ska gå upp till knoppen, men inte längre. På detta sätt kokas sparrisstjälken medan knoppen bara ångas ovanför ytan. Om sparrisknoppen utsätts för kraftig kokning lossnar eller mosar den sig.

Utan sparriskastrull måste sparrisbunten kokas liggande. För att i möjligaste mån skydda sparrisknopparna kan man linda in hela bunten i smörpapper innan den binds ihop. Sjud mycket varsamt utan lock i lättsaltat vatten smaksatt med en smörklick. Packa upp försiktigt så att sparrisknopparna inte skadas.

Fisk med koriander

Koriander kallas ibland för Asiens persilja. Den är kryddig, ganska dominant och för tankarna till det thailändska köket. Här kryddar vi hällefile med mald koriander och serverar örtkokt couscous med räkor till. Spännande smaker som förstärks med en sparrissås som faktiskt bara tar några minuter att göra.

Egen sparrissoppa

Grunden till en äkta sparrissoppa är, som alltid när man kokar soppor, en god buljong. Förr fick man vackert koka sin buljong på grönsaker, vilket tog sin tid. I dag kan vi fuska med grönsaksbuljong från tärning eller koncentrerad fond.

Tillsätt grädde och bitar av sparris. Låt allt sjuda sakta 15-20 minuter innan soppan silas och reds med maizena. Smaka av med salt och peppar först i sista stund.

Sparrissoppa serveras med små smörstekta brödtärningar som var och en får lägga i sin sopptallrik.

Veckans recept avslutas med klassiker som fläskkotlett med sparris och örtsås samt varm sparrismacka. Den senare perfekt att trolla fram ur ugnen efter en stärkande kvällspromenad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!