Samla påskens favoriter

Påskbuffeer i all ära, men ibland klarar man sig med enklare lösningar. En riktigt god påsksmörgås med lite av allt helgen erbjuder kan ofta vara nog så festlig.

Mat & dryck2006-04-06 00:00
Påsksmörgås är i praktiken en liten buffe lagd på en rejäl skiva bröd. Här finns helgens favoriter och den som vill kan bygga på med praktiskt taget vad som helst. Räkor, skinka och ädelost är exempel på tänkbara komplement. Praktiskt om man tänker sig helg-en i sommarstugan eller husvagnen med begränsade utrymmen.

Tänk bara på att bygga smörgåsen som proffsen gör, det vill säga börja med fisk och ägg, lägg kött i mitten och avsluta med ost. Det är den klassiska landgångsuppbyggnaden, och ska man vara riktigt noga ska smörgåsen bjudas med fisken närmast gästen.

Det är för övrigt samma ordning på en välskriven matsedel. Bland varmrätterna kommer fisk och äggrätter före ljust och mörkt kött. Kul att veta för den som vill kolla om kvarterskrogen verkligen kan sin sak ...



Påsksmörgås

4 personer

2 rågsiktskakor

smör eller bordsmargarin

4-8 skivor ost

100 g rostbiff

100 g inlagd sill

100 g rökt eller gravad lax

2-3 hårdkokta ägg

salladsgrönsaker och färska örter

4 citronklyftor



1. Dela rågsiktskakorna i två halvor. Smöra snittytorna och börja bakifrån med ost. Fortsätt sedan med rostbiff alternativt skinka och avsluta med sill, lax och ägg längst fram.



2. Garnera smörgåsen med salladsgrönsaker och färska örter. Förutom salladsblad kan man även ta citron- och apelsinklyftor, physalis eller en vacker jordgubbe som lyxig garnering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!