Potatis fixar biffen

Kall kokt potatis, gul lök, morot, rotselleri och palsternackor är grunden till härligt saftiga vegetariska biffar. Lättlagat och gott, i synnerhet med basilikakryddad tomatsås och saftigt matvete.

Mat & dryck2006-04-20 00:00
Det är inte svårare att laga vegetariska biffar än vanliga pannbiffar på kött. Grunden är morot, rotselleri, palsternackor och gul lök som blandas med råriven kokt potatis som fungerar som bindemedel. Tekniken innebär att man inte ens behöver tillsätta ägg för att få biffarna att hålla ihop.

De råa rotsakerna ska rivas med fina skivan i matberedaren. Kokt potatis måste däremot ha en grövre skiva för att inte mosas helt. Om man vill kan biffarna även kryddas med örtkryddor, men här sparar vi dem till såsen.

Vegetariska biffar med basilikakryddad tomatsås

4 personer

2 st. palsternackor

1 bit rotselleri

2 morötter

1 gul lök

6-8 kokta potatisar

1 vitlöksklyfta

3 msk hackad gräslök

salt och vitpeppar

2 dl ströbröd

olivolja till stekning<\c>Till såsen:

1 dl tomatpure

3 dl vatten

1 msk koncentrerad grönsaksfond

10 färska basilikablad

salt och vitpeppar

maizena till redning

1. Koka potatis och låt den svalna. Skala och riv gul lök, palsternacka, rotselleri och morötter . Riv kokt potatis. Blanda och smaka av med pressad vitlök, hackad gräslök, salt och vitpeppar.

2. Häll ut hälften av ströbrödet på arbetsbänken. Forma tunna biffar och lägg dem i ströbrödet. Strö över resterande ströbröd när alla biffar är färdiga.

3. Hetta upp en stekpanna och slå i olivolja. Stek de vegetariska biffarna ett par minuter på vardera sidan så de får fin färg.

4. Koka upp vatten och klicka i tomatpure. Rör om och red av med maizena löst i vatten. Såsen får sjuda sakta i fem minuter innan den smakas av med grovt hackad basilika och koncentrerad grönsaksfond. Salta och peppra, men smaka först, för fonden kan ge smak så det räcker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!