Stek långsamt
Lammkött blir allt vanligare i våra affärer och konsumtionen ökar hela tiden. Kul, men samtidigt finns det fortfarande en mängd svenskar som tror att allt vad lamm heter smakar som en gammal tröja.För att få god smak på lamm bör man skära bort den tjocka kappan som sitter mellan muskel och skinn. Där kan det finnas yllesmak om man har otur. I själva köttet finns bara härliga smaker, som lockas fram med instuckna vitlöksbitar och örtkryddor.
Lammsteken får sedan snarare mogna än steka i ugnen. Sätt ugnen på 150 grader, eller något mindre, och stick in en stektermometer i köttet. Vid dryga 60 grader är köttet klart att tas ut. Linda in det i folie och låt det vila minst tio minuter innan det skivas upp. Under tiden hinner man koka en härligt örtdoftande rödvinssky på vätskan från köttet, kombinerat med vin och fond.
Lammet bjuds med blandade primörgrönsaker som kokas var för sig för att inte bli överkokta och sladdriga. Potatis till om man vill, men faktum är att det går bra med bara olika sorters grönsaker.
Fisk med ärter
Kokt fisk med citronsås och ärter låter kanske inte som något nyskapande, men tar man ut stegen ordentligt och bjuder både vanliga gröna ärter, bönor och späda ärtskott till fisken blir det genast mycket roligare.Ärtskott finns i välsorterade affärer, men den som känner sig manad kan göra sina egna hemma i köksfönstret.
Citronsåsen till fisken smaksätts med rivet citronskal. Här bör man vara noga med att tvätta citronen före rivning och bara ta med det yttersta gula från skalet.
Het pepparsås
Pepparstek på oxfile ligger nära till hands när man sätter siktet mot det kryddstarka. Normalt serveras peppartunga kötträtter med gräddsås smaksatt med konjak.För att variera temat väljer vi i stället en mild whisky som smaksättare. Se upp med dyr och ofta rökig maltwhisky som gör sig bättre i glas än i kastrull. Såser som smaksätts med whisky blir bäst om man håller sig till vanlig blended whisky.
Alkoholen försvinner
Den som räds alkoholen, exempelvis med tanke på gäster som ska ta bilen hem, kan vara helt lugn. Mat smaksatt med alkohol, alldeles oavsett om det är sprit eller vin, blir helt alkoholfri efter uppkokning. Kvar blir bara den goda, oefterhärmliga smaken som konjak och whisky lämnar efter sig i pepparsåser.Kulpotatis
Putsa och bryn köttet runt om och koka sås i god tid. När maten ska serveras steks den hela filen färdigt i ugn, cirka 22 minuter följt av folieinpackning i tio minuter, precis som lammsteken.Lätt förkokt och hastigt pannstekt potatis, gärna mindre så kallad kulpotatis, kan följa med in i ugnen och efterstekas 8-10 minuter. Den sortens potatis brukar alltid vara uppskattad, inte minst till pepparstarka kötträtter.