Mättande våfflor eller blinier

Marie bebådelsedag den 25 mars, eller våffeldagen om man så vill, infaller i år på en lördag. Passa på att frossa i våfflor i en helt ny tappning. Varför inte blinier i våffelform med gräddfil och löjrom?

Mat & dryck2006-03-09 00:00


Ryska blinier är kraftfulla plättar som gräddas med jäst och bovetemjöl i smeten. Från början hade blinier samma funktion som våra semlor, det vill säga något man frossade i före fastan. Av den anledningen var det vanligt att hälla massor av smält smör över sina blinier. Med tiden kom extrafettet att rationaliseras bort och ersättas med lite gräddfil och löjrom alternativt annan rom.

Genom att grädda blinierna som våfflor i järn sparar man ytterligare fett. Resultatet blir våfflor med lite hårdare yta och mild, nötaktig smak. Servera blinier/våfflorna med hackad röd lök, lika delar gräddfil och crème fraiche (ger mindre vätska) och valfri rom. Löjrom är godast, men det kostar, så vill man ha koll på ekonomin är stenbitsrom att rekommendera.



Blinier i våffeljärn

Cirka åtta stycken

2 ägg

3 dl mjölk (3 procent)

1/4 paket jäst

2 dl bovetemjöl

1 dl vetemjöl

1 nypa salt

3 msk smält smör

Till serveringen:

1 dl gräddfil + 1 dl crème fraiche

100 g löjrom

1 hackad röd lök

Grön sparris, sallad, tomat, gurka och groddar

1. Separera äggen. Värm mjölken till fingertemperatur, cirka 37 grader. Lös jästen i mjölken. Blanda bovete- och vetemjöl och sikta blandningen i mjölken. Tillsätt äggulorna och blanda väl. Ställ smeten att jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 30 minuter.

2. Smält smöret och vispa äggvitorna till hårt skum. När smöret svalnat blandas det med smeten. Tillsätt saltet. Avsluta med att vända ner de vispade äggvitorna.

3. Grädda i medelvarmt järn. Lägg upp dem en och en så de inte mjuknar.

4. Blanda gräddfil och crème fraiche. Bjud grädden till löjrom och hackad röd lök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!