Andra fördelar med hirs är att det har betydligt bättre proteinvärden än vete, ris och majs. Hirs är dessutom helt glutenfritt och saknar alla kända beståndsdelar som framkallar allergier.
100 g hirs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
1/2 purjolök
200 g riven vitkål
1 liten kruka persilja
1/2 kruka mejram
salt och peppar
1. Lägg hirsen i en sil och skölj först i kallt vatten och sedan i så hett vatten som möjligt, gärna kokande. Skala och hacka den gula löken. Fräs sköljd hirs och lök (även vitlöken) med olivolja i kastrull. Tillsätt grönsaksbuljong och sjud soppgrunden sakta under lock i 15 minuter.
2. Skölj och strimla purjolöken. Riv vitkålen, men ta inte med den träiga rotstocken. Lägg purjolök och vitkål i kastrullen och rör om. Låt allt sjuda ytterligare drygt 5 minuter.
3. Tillsätt grovt hackad persilja och mejram. Sjud några minuter till och smaka av med salt och vitpeppar.
Serveras med grovt bröd och ost.