Mättande soppa med hirs

Hirs är det minsta men också hårdaste av alla våra kända sädesslag. Trots det blir de vitaminrika hirskornen snabbt mjuka vid kokning.

Mat & dryck2006-03-16 00:00
Hirssoppa med vitkål, lök och örtkryddor är en mättande och vitaminrik soppa som nära nog fallit i glömska. Förr var hirs ett vanligt inslag i kosthållet, men numera går det mesta hirsen till fågelmatning. Det som talat mot hirsen är mest gamla fördomar som att den ska vara fattigmansmat. Så kanske det var en gång, men i dag gäller helt nya förutsättningar. Vi ser mer till nyttighet och innehåll än historisk bakgrund.

Andra fördelar med hirs är att det har betydligt bättre proteinvärden än vete, ris och majs. Hirs är dessutom helt glutenfritt och saknar alla kända beståndsdelar som framkallar allergier.

Hirs- och grönsakssoppa

4 personer

100 g hirs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 liter grönsaksbuljong

1/2 purjolök

200 g riven vitkål

1 liten kruka persilja

1/2 kruka mejram

salt och peppar

1. Lägg hirsen i en sil och skölj först i kallt vatten och sedan i så hett vatten som möjligt, gärna kokande. Skala och hacka den gula löken. Fräs sköljd hirs och lök (även vitlöken) med olivolja i kastrull. Tillsätt grönsaksbuljong och sjud soppgrunden sakta under lock i 15 minuter.

2. Skölj och strimla purjolöken. Riv vitkålen, men ta inte med den träiga rotstocken. Lägg purjolök och vitkål i kastrullen och rör om. Låt allt sjuda ytterligare drygt 5 minuter.

3. Tillsätt grovt hackad persilja och mejram. Sjud några minuter till och smaka av med salt och vitpeppar.

Serveras med grovt bröd och ost.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!