Klassiker i ny tappning

Att laga bruna bönor från grunden är retromat som mer påminner om projekt än modern matlagning. Här är ett recept på en uppdaterad version, både med mer smak och en rejält putsad tillagningstid.

Mat & dryck2006-04-20 00:00


Bruna bönor är en rätt som ingen riktigt vågat sig på att modernisera. Rätten har serverats på samma sätt år efter år och utan förnyelse tenderar den att försvinna. Färdiga bönor i rullpack är ett snabbt sätt att få bönorna på bordet, men smaken är ganska trist om man inte kryddar extra. Här är det färsk timjan, syrligt äpple och klyftor av röd lök som hjälper den gamla klassikern till förnyat liv. Fläsket finns med det också, men nu i små tärningar som steks och blandas tillsammans med övriga ingredienser direkt i bönkastrullen. Servera böngrytan i portionsskålar och garnera gärna med extra kryddor.



Bruna bönor med

fläsk, lök och äpple:

4 personer

1 kg färdiga bruna bönor

300 g rimmat fläsk utan svål

2 röda lökar

2 syrliga äpplen

1 msk äpplecidervinäger

1 kruka färsk timjan

1 kryddmått svartpeppar

1 msk margarin

1. Skär det rimmade fläsket i små tärningar. Skala och skär äpplena i små bitar. Skala och skär lökarna i klyftor. Stek allt med lite margarin och krydda med svartpeppar mot slutet.



2. Värm bönorna i kastrull på låg värme. Tillsätt en matsked äpplecidervinäger och några nypor finhackad färsk timjan.



3. När bönorna är varma blandas fläsk, lök och äppleblandningen ned. Rör om utan att trasa sönder och fördela böngrytan i portionsskålar. Strö över resterande timjan och servera,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!