Fylld paprika på nytt sätt

Ris och grönsaker var vanlig paprikafyllning på 70- och 80-talen. Nu tar vi ut svängarna lite mer och fyller paprikorna med couscous, lök och lättstekt portabellosvamp.

Mat & dryck2006-03-09 00:00
Couscous är små gryn som bara behöver några minuter i hett vatten för att bli färdiga. Praktiskt och lättlagat, men till skillnad från ris och pasta måste couscous kokas i buljong och kryddas för att få smak och komma till sin rätt. För att grynen inte ska klibba ihop tillsätts olivolja redan i buljongen. Grynen måste sedan röras innan de serveras, annars blir det bara en stor, torr klump.



Svamp- och couscousfyllda
paprikor

4 personer

4-8 paprikor

3 dl couscous

4 dl grönsaksbuljong

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1/2 tsk örtsalt

2 msk olivolja

100 g portabello (eller annan svamp)

1 röd lök

1 morot

2 msk olivolja

1 dl hackad persilja

1. Koka upp fyra deciliter grönsaksbuljong. Smaksätt buljongen med timjan, oregano och örtsalt. Slå i ett par matskedar olivolja. Dra kastrullen från värmen, tillsätt couscous och låt allt stå och dra under lock under 4-5 minuter.

2. Ansa och skär svampen i bitar. Skiva löken och strimla moroten. Stek svamp och grönsaker i olivolja och blanda allt med hackad persilja.

3. Skär bort lock från paprikorna. Ta bort fästet och hacka paprikalocken i bitar, som blandas med couscous och grönsaker. Fyll paprikorna med blandningen och sätt in allt 15 minuter i 200 graders ugn. Serveras med sallad och, om man vill, lite crème fraiche smaksatt med HP-sås som serveras kall till de varma couscouspaprikorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!