Bulgur på italienska

Bulgur är ångade, grovt malda vetekorn med en lätt nötaktig smak. Bulgurvete är vanligt förekommande i Mellanöstern och används ungefär som couscous. Här bjuds bulgurvetet med en italienskt inspirerad tomatsalsa toppad med brynt svamp.

Mat & dryck2006-03-23 00:00
Färsk svamp, antingen det är champinjoner eller annan svamp, färska tomater och basilika ger härlig smak åt denna vegetariska rätt. Den italienska smaken till trots är det inte pasta som bjuds till utan bulgurvete. Koktiden är något längre än för couscous, men mer än 10 minuter behöver man sällan vänta för att grynen ska bli lagom mjuka.

Bulgur med brynt svamp

och tomat


4 personer

3 dl couscous

3 dl vatten

1/2 tärning grönsaksbuljong

1/2 tsk salt

3 msk god olivolja

1 kryddmått grovmald svartpeppar

6-7 färska tomater

200 g färsk svamp

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad, färsk basilika

salt och vitpeppar

1. Snitta och flå tomaterna i kokande vatten. Dra av skalet och skeda ur kärnhusen. Hacka tomatköttet grovt.

2. Ansa och skär svampen i bitar. Bryn svampen i stekpanna tillsammans med en matsked olivolja. Salta och peppra.

3. Skala och hacka den gula löken. Fräs löken med en matsked olivolja i kastrull. Avsluta med att röra ned tomat, pressad vitlök och basilika. Blanda och smaka av med salt och vitpeppar.

4. Koka upp vatten och tillsätt en halv tärning grönsaksbuljong och en halv tesked salt. Tillsätt bulgur och sjud under lock i cirka 10 minuter. Sila av kvarvarande vätska.

5. Rör bulgurgrynen med olivolja och krydda med svartpeppar. Lägg upp grynen på tallrikar och slå tomatröran över. Toppa med brynt svamp och gärna lite färska örter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!