Svevind vänder sig till regeringen för beslut

Svevind vill att regeringen skickar en begäran till Mark- och miljödomstolen om att ta över beslutsfattandet i frågan om 300 meter höga vindkraftverk i Hästliden. "Det blir en större säkerhet", säger tillståndsansvariga Kristina Falk.

Hela Markbygden-projektet hamnade på regeringens bord 2008. Nu vill Svevind att regeringen fattar beslut i frågan om det nya tillståndet för sista etappen Hästliden – som kan innebära 350 meter höga vindkraftverk. (Arkivbild)

Hela Markbygden-projektet hamnade på regeringens bord 2008. Nu vill Svevind att regeringen fattar beslut i frågan om det nya tillståndet för sista etappen Hästliden – som kan innebära 350 meter höga vindkraftverk. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Markbygden2022-07-07 19:00

Hästliden vind AB, ett helägt dotterbolag till Svevind, vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Markbygdens tredje etapp. I dagsläget har bolaget tillstånd för 200 meter höga vindkraftverk och genom att bygga högre och effektivare kan man minska antalet verk i området från 105 till 85.

Den nya ansökan ligger hos Mark- och miljödomstolen – men nu vill man att regeringen ska be om att få ta över ärendet.

– Piteås kommunfullmäktige har bett att regeringen ska handlägga det och nu har vi även bett regeringen säga att de vill pröva det så att det kommer från alla håll, säger Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind.

Att kommunfullmäktige i Piteå har bett att regeringen ska pröva ärendet anses vara ett starkt yttrande. Det finns ändå ett scenario där Mark- och miljödomstolen kan välja att ta ett beslut själva. Kommer det en begäran från regeringen så kommer det automatiskt att gå dit. Då skickar Mark- och miljödomstolen en rekommendation till regeringen i stället för att ta ett beslut.

– Det var ungefär så länsstyrelsen gjorde med hela Markbygden-projektet 2008. Då handlade de ärendet och tog in yttranden, men i stället för att ta ett beslut så lämnade man över ärendet till regeringen och sa vad man tyckte. Det är en likartad hantering nu, säger Kristina Falk.

Man gör det dels för att förbereda regeringen på att ärendet kommer och dels för att säkra upp att det kommer dit.

– Vi har haft kommunikation där också och de tyckte att det var klokt att vi skickade det dit. Alla vill ha det till regeringen.

Vad innebär det här tidsmässigt?

– Det tar lite längre tid, men det har vi räknat med. Det tar tid för varje instans som ska hantera det, men vi ser ändå fördelar med det. Det blir en större säkerhet. Vi anser att det är bra att regeringen är med i det i och med att det finns ett regeringsbeslut sedan tidigare i det befintliga tillståndet.

Sådana här saker är inte riktigt svart eller vitt, konstaterar Falk.

– Det finns ingen riktig praxis heller, så det här är också för att säkra upp så att det blir hanterat som vi och Piteå kommun tror blir bäst. Det kommer säkert att ligga några månader till hos Mark- och miljödomstolen, men vi hoppas att regeringen kommer få det till vintern, säger Kristina Falk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!