I november 2017 året tog Markbygden ett AB – som till en början ägdes av General Electric (GE) och Green Investment Group – beslut att investera åtta miljarder kronor i den första etappen.
Bolaget Markbygden ett AB ska 2018 och 2019 totalt bygga 179 verk i den första etappen.
Nu har totalt 58 vindkraftsverk kommit upp vilket betyder att 121 ska upp under året.
En stor del av infrastrukturen är redan nu på plats i vad gäller avverkning och interna vägar vilket är en nyckelfaktor till att produktionen kan ökas.
– Vad gäller gjutning av fundament har det pågått cirka fyra stycken i veckan. Det gör att vi har byggt 107 av de totalt 121 som vi ska bygga under året. Motsvarande kabel är i princip draget till de här fundamentsatserna. Vi har även byggt två stycken nätanslutningar i form av lika många transformatorstationer. När vi tittar på rena turbiner har vi i dag ett cirka 30-tal turbiner som är i princip driftsatta, säger Mats Gyllklint, general manager vid Markbygden ett AB.
Installationen av turbinerna planeras vara färdigställd under hösten 2019 och hela arbetet ska vara klart till årsskiftet 2020.
– Pratar vi frekvens och intensitet i arbetet kan man ju säga att det blir en fördubblad intensitet på turbinsidan. Under 2018 har vi haft fyra stycken huvudkranar som jobbat med resningen av verk. Tittar vi 2019 års planering blir det sju till åtta huvudkranar som kommer vara på plats från någon vecka in i juli och vidare under året.
Då det blir en fördubbling av antalet uppsatta vindkraftverk kommer det innebära betydligt fler vindkraftstransporter under året.
– I princip en fördubbling faktiskt. Det blir en helt annan intensitet. Men ur ett arbetsmiljöperspektiv kommer byggarbetarna på ett annat sätt hunnit undan för att ge ytterligare plats i resning av turbiner. Det finns en balans vad gäller planeringen, säger Mats Gyllklint.
I början av oktober berättade Piteå-Tidningen att GE som äger 50 procent av Markbygden ett AB planerad att sälja hälften av sitt innehav till kinesiska energiföretaget CGN Europe med huvudkontor i Paris.
Och den sista november blev affären klar mellan parterna.
– Det finns inget dramatik i det här utan det enda som förändras är själva ägarförhållandet. GE fortsätter att spela en aktiv roll vid byggandet och genomförandet av projektet, säger Tomas Riklund, kommunikations- och PR-konsult för Markbygden ett.
Utöver Markbygden ett är även Enercon involverad i den första etappen.
2016 beslutade Enercon och Svevind att dela på ägandet så att Enercon köpte den redan etablerade vindkraftparken Skogberget på 36 vindkraftsverk.
Dessutom förvärvade man också projektet med de 77 verken i Ersträsk.
Med både Enercon och Markbygden ett beräknas det vara nästan 300 vindkraftverk uppsatta innan 2019 är slut.
Enercon har också ansvaret för etapp två med upp till 440 verk och tillståndsägaren Svevind jobbar just nu för fullt med den tredje och sista etappen som fick sitt godkännande i juni i år med 442 vindkraftverk
– Vi håller på med förberedelser för fullt för att kunna börja bygga. Då behöver vi få finansiärer och någon som vill bygga verken. Alla avtal ska vara på plats och just nu är det mycket förberedelser med vindoptimeringar så det blir ett maximalt utbyte, säger Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind.