Utredningen kring vad som fick rotorbladet på ett av Enercons vindkraftverk att gå av fortsätter. Under tisdagen konstaterade bolagets Sverigechef Pamela Lundin att hon aldrig hört talas om något liknande. John Månsson, managing director på Enercon service nordic, säger samma sak.
– Mig veterligen har det inte hänt tidigare och det finns många vindkraftverk av den här sorten. Så vi är väldigt nyfikna på att ta reda på vad det är som har orsakat detta, säger han.
Det är hans team som utreder olyckan.
– Vi håller just nu på att ta reda på vad som har hänt och varför. Vi har ingen fakta på varför det har hänt i dagsläget, vi håller på att göra undersökningar på siten nu i dagarna.
Vindkraftverket som rotorbladet satt på var i bruk och producerade el vid olyckstillfället.
– Säkerhetssystemet stoppade vindkraftverket omedelbart när det här inträffade. Det var natten mot måndagen, så vi kunde fysiskt se på det på måndagsmorgonen. Systemet larmade och då skickade vi ut ett team direkt på morgonen, säger John Månsson.
Kastades bladet långt?
– Jag har inte den informationen. Vi håller på att analysera marken och ta reda på var delarna är. Området är avspärrat och vi gör det på ett säkert sätt. Så jag kan inte svara på det nu, det är lite för tätt inpå.
Vad tittar ni på i första hand?
– Först tittar vi på vad som har orsakat det som hände, sedan går vi igenom hur vi kan motverka att det ska hända i framtiden.
Rotorbladen är till stor del producerade i glasfiber.
– Det är samma teknik som flygplansvingar, säger John Månsson.
Måndagens mystiska olycka är den andra olyckan i Ersträsk på mindre än ett år. Den 9 maj i fjol rasade ett av Enercons vindkraftverk efter att maskinen gått i övervarv och inte gick att stoppa. Då skickades ett team specialister upp från Tyskland för att sköta bolagets utredning.
Kommer ni att ta hit folk från Tyskland även den här gången?
– Vi gör en första undersökning här lokalt, sedan beror det på vad som kommer fram i den. Vi blandar alltid in utvecklingsenheten i Tyskland, så de är med på det här. De som har konstruerat vindkraftverket måste alltid vara med. Sedan äger jag inte verken utan vi sköter undersökningen. Vi stöttar och tar fram underlag, säger John Månsson.
Enercon hoppas ha fler svar om olyckan nästa vecka.