Åsikterna går isär kring vindkraften

Flera föreningar i Markbygden får varje år bygdemedel från vindkraften. Men det är inte alla som bara är positiva till etableringen. "Det blir en splittring för byborna med de här pengarna", säger Åke Gustavsson, Mandträsk.

Anders Persson, ordförande i Kost vind, tror att bygdemedlen kommer göra stor nytta för bygderna närmast vindkraftparkerna.

Anders Persson, ordförande i Kost vind, tror att bygdemedlen kommer göra stor nytta för bygderna närmast vindkraftparkerna.

Foto: Emil Larsson

MARKBYGDEN2019-01-02 04:55

År 2009 bildades totalt fyra ekonomiska föreningar i Kost vind, Markbygden, Lillpite älvdal och Rokådalens som får bygdemedel från vindkraften.

Bygdemedlen fungerar som en resurs för utveckling av bygderna närmast vindkraftparkerna.

Föreningarna får ett årligt belopp baserat på föregående års produktion av elenergi från vindkraften.

– När allt fler vindkraftverk byggs upp kommer vi att få hantera större belopp allt eftersom verken växer, säger Anders Persson, ordförande för Kost vind ekonomisk förening.

Bygdemedlen betalas ut ett år i efterskott då man räknat ihop produktionen.

– Varje förening fick cirka 77 000 kronor för föregående år. Det var det lägsta beloppet vi hittills fått då det hänger samman med elpriserna. Tidigare år har det legat kring 100 000 kronor.

Totalt har Kost vind fått utbetalat cirka 700 000 kronor sedan starten.

– De här pengarna ska stimulera utveckling och se till att folk kan bo kvar och att det ger en utveckling i området, det är själva syftet med bygdemedlen.

Anders Persson ser utbyggnaden av vindkraft i Markbygden som en viktig utvecklingsmöjlighet för området.

– Vi är naturligtvis positiva till vindkraften som sådan och vi ser fram emot att kunna stimulera till utvecklingen genom att fördela ut stora belopp i fortsättningen. Enbart etapp ett kommer att generera cirka 40 miljoner kronor i bygdemedel under de kommande 25 åren. Bygdemedel kommer att vara en mycket viktig faktor för utvecklingen, säger han.

Det är däremot inte bara positiva röster vad gäller etableringen av vindkraften i Markbygden.

Närboende har vid flera tillfällen vädrat sitt missnöje.

Åke Gustavsson, boende Mandträsk, har varit kritisk till hela vindkraftsetableringen i området.

– Det är mycket som är förändrat nu och etapp två som de snart ska börja med är precis bredvid mig. Det är mycket som är förändrat, och hela landskapet kommer att vara förstört, säger Åke Gustavsson som även sitter i styrelsen i Föreningen för svenskt landskapsskydd.

Vad gäller bygdemedlen ser han både för- och nackdelar.

– Visst är det bra att olika projekt får pengar, men det blir en splittring för byborna med de här pengarna. Det här med bygdemedlen skulle skapa arbetstillfällen, men så har det inte blivit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!