Leila bakar julklassiker med en twist

När hon flyttade hemifrån skrev hon av sin mammas traditionella julrecept. De har legat till grund när kocken Leila Lindholm gett julens klassiska bakverk en egen twist.

Julafton favoritdagen. Lelia Lindholms bästa dag under december är julafton. "Men även nyår, då man blickar tillbaka på det som varit och samtidigt tar ett kliv in i något nytt. Nyår kan vara ganska känslosam", säger hon.

Julafton favoritdagen. Lelia Lindholms bästa dag under december är julafton. "Men även nyår, då man blickar tillbaka på det som varit och samtidigt tar ett kliv in i något nytt. Nyår kan vara ganska känslosam", säger hon.

Foto: David Loftus

Mariefred2016-12-10 06:00

Under telefonintervjun skramlar det ordentligt från Leila Lindholms lur. Hon ursäktar sig med att hon samtidigt organiserar om i köket. Att hon är en person med många järn i elden, både privat och jobbmässigt, har nog gått få förbi.

Nu i adventstid pryder hon ett gäng tidningsomslag då hon nyligen släppt receptboken "Sweet christmas – julens klassiska bakverk och godis". Tidigare i höst sändes hennes senaste tv-serie "Leilas supermat" på kanal Sju. Hon driver också ett flertal butiker och en online-shop.

– Samtidigt är jag småbarnsförälder och vår minsting fyller år nu i december, så man kan säga att det snurrar på i min värld. Jag kan inte påstå att jag hinner klura alltför mycket på paketinslagning.

.

Kanske skulle Leila Lindholm vilja trycka på pausknappen en stund under december.

– Julen kommer ju inte direkt som en överraskning, och det är verkligen en härlig tid för festligheter. Samtidigt är det mycket man vill hinna med och ibland önskar jag att man kunde dra ut på julen så att den varade längre. Det ordnas till exempel så många härliga events som jag skulle vilja besöka.

Tv-personlighetens bästa trick för att skapa stämning är att dra i gång ett riktigt julbak – och slå på en spellista.

– Musiken spelar stor roll för mig och jag älskar tonerna av Ella Fitzgeralds och Frank Sinatras julmusik tillsammans med kryddor som kanel, pomerans och ingefära.

.

Själv har Leila Lindholm många minnen förknippade med högtiden.

– Julen är en magisk tid laddad med förväntningar, inte minst för de små, och jag har många minnen kopplade till högtiden. Som det stora pepparkaksbaket när mamma knöt ett huckle om huvudet på oss och hela köket fylldes med plåtar – nästan som ett Pippi Långstrump-kaos. Det känns fint att föra upplevelsen vidare, så att mina barn har egna minnen när inte jag finns kvar längre.

Hur ser din julafton ut?

– Vi samlas och äter julbord mitt på dagen. Sedan ser vi Kalle Anka innan tomten kommer. Efter det dricker vi kaffe och tar för oss från gottebordet. Sedan äter vi vickning på kvällen. Det är så härligt att sitta ner tillsammans och äta gott. För mig är det viktigt att julmaten får leva vidare, den är en viktig del av vårt svenska kulturarv. Själv skulle jag aldrig äta sushi på julafton.

.

Om man vill baka något enkelt från din bok, vad tipsar du om då?

– Saffransskorporna! Och saffransbrödet, det blir väldigt bra.

Tips på gå-bort-present i jultid?

– Baka julgodis. Slå in i vaxat smörpapper, jag använder ofta ett med tidningsprint på och lägger i en glasburk. Min pepparkaksdeg med svartpeppar i är en kul handmade present. Knyt ett band runt och fäst några pepparkaksformar eller stansar i för det lilla extra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om