Oroligheterna började redan på torsdagen, när det pratades om dessa män som ska ha varit stökiga och högljudda inne på butiker. Vittnen säger sig också ha sett någon eller några av männen med något typ av vapen, dels viftandes från en bil, men också inne på kyrkogården sent på kvällen.

Vid halv elva tiden på torsdag kväll stoppades männen i en bil på väg 95 i centrala Arjeplog för kontroll. Polisens kommunikatör Maria Jakobsson säger att man hittade ett icke tillståndspliktigt luftvapen, men att det i sig inte är ett brott.

– Det ska ha framförts hot muntligen till poliserna, varför vi ser över rubriceringen.

Artikelbild

| Polis sökte på fredagen upp männen på Kraja stugby och gjorde en husrannsakan. Det resulterade i två beslag av icke licenspliktigade vapen.

Men det satte visst inte punkt för oroligheterna. På fredag förmiddag syntes tre män promenerandes i centrum med systempåsar och en påse där man såg kolven och pipan från ett gevär sticka ut. Det ringdes in flera tips till polisen om detta, och Systembolaget valde att hålla stängt en stund.

– Vi tar hellre det säkra före det osäkra. Så snart polisen kom med mer information öppnade vi igen, säger butikschefen Josefin Samuelsson.

Även banken och Silvermuseet valde att stänga.

– Att bära vapen så där skapar naturligtvis en oro, och är något vi tar på största allvar för vår personals skull. Vi stängde under en kort period tills vi fått mer information av polisen om vad det rörde sig om. De gjorde bedömningen att det inte förelåg några hot, och det tog vi till oss, säger museichefen Ingela Bergman.

Artikelbild

| Systembolaget håller stängt på polisens rekommendationer.

På eftermiddagen sökte polis upp männen på Kraja stugby.

– Vi har gjort en husrannsakan med misstanke om vapenbrott och tagit två icke licenspliktiga vapen i beslag. Det förelåg inget skäl att gripa någon, i alla fall inte i nuläget, berättar Fredrik Holmberg från Piteåpolisen.

Enligt vad som framkom vid samtal med männen, har det inte funnits någon avsikt att skrämmas. Någon förklaring till varför man bar med sig vapnet i påsen kom dock inte.

– Vi tycker i alla fall att arjeplogsborna agerat helt rätt. Ser man ett vapen ska det tas på allvar, och bättre då att stänga butiken en stund tills man vet vad det rör sig om. Vi hoppas i alla fall att det här kan skapa lugn och trygghet igen.

Ärendet kommer att utredas vidare av polis.

– För att ta reda på vem som gjort vad, och vem som i så fall står som ansvarig för vapenbrottet.