Kraftig seismisk händelse i LKAB:s gruva i Malmberget

Det var klockan 10.12 som en kraftig seismisk händelse inträffade i LKAB:s gruva i Malmberget. Den uppmättes till hela 2,2 på den lokala magnitudskalan.

En kraftig seimisk händelse har inträffat i LKAB:s gruva i Malmberget. (Bilden är en arkivbild).

En kraftig seimisk händelse har inträffat i LKAB:s gruva i Malmberget. (Bilden är en arkivbild).

Foto: Per Larsson / TT

Malmberget2022-01-14 16:06

– Det är en vanlig seismisk händelse men den var stor och den har gett högt utslag på de vibrationsmätare vi har i flera fastigheter i Malmberget. Det här är något som följer av vår brytningsmetod, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Sättningen har lokaliserats till malmkropparna Fabian och Kaptens liggvägg på 714 meters avvägning. Området är avstängt ovanför nivå 815 tills den seismiska aktiviteten avtagit.

– Vi har avbrutit området omkring den seismiska händelsen, vilket är en rutin vi har. Det kan röra sig om några timmar innan vi kan gå tillbaka och jobba. Rutinmässigt gör bergmekaniker en besiktning och ser om det lossnat någonting eller om något behöver repareras, säger Anders Lindberg.

Sättningen märktes i samhället och den högsta vibration uppmättes på Södra Kungsallén 10 (T) 20.9 mm/s följt av Västra Gränsgatan 7-T 19,00 mm/s och Järnvägsgatan 19-T 18,00 mm/s, enligt uppgifter LKAB lagt ut på sin hemsida.

Dagen innan, på torsdagen klockan 07:12 inträffade även en sättning, då med magnituden 1,4 enligt den lokala skalan. Den lokaliserades till malmkroppen Fabians liggvägg på 509 meters avvägning. Där uppmättes den högsta vibrationen i samhället på Sveavägen 7-T: 7,00 mm/s.

– Vi har tekniksystem som registrerar hur de här bergspänningarna omfördelar sig. Det blir som små knäppningar och knaster i berget när spänningarna hittar nya vägar. Det kan vara flera tusen per dygn, men de allra flesta känns inte. Ibland samlas spänningar och det byggs upp större skakningar, man kan kalla dem skalv som i det här fallet, som känns av rejält. Det är det som har hänt idag, säger Anders Lindberg.

För att LKAB ska rapportera en seismisk händelse till myndigheterna ska det vara en magnitud på minst 1,5 på den lokala skalan, två eller flera vibrationsmätare i samhället har registrerat en nivå över 1.5 millimeter per sekund, skador i gruvan eller en förfrågan från gruvan.

– Om man misstänker att man har fått skador på sin fastighet så kan man rapportera det och då kommer vi och undersöker det. Enligt de fastighetsexperter vi anlitar så är de här vibrationerna under de nivåer som kan skada hus. Om man jämför med naturliga jordbävningar med magnituder upp emot 3–6 på Richterskalan som kan få hus att rasa, så kan inte de seismiska händelser som vi har göra det, säger Anders Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!