Ny gruvingång ser dagens ljus för första gången

1965 stod den första gruvinfarten färdig vid LKAB:s gruva i Malmberget. I dag, nästan 60 år senare, har den nya gruvinfarten sett dagsljus för första gången. Natten mellan tisdag och onsdag sprängde man sig igenom bergväggen från gruvan och ut i det fria.

Anställda inom LKAB bryter äntligen igenom berget och den nya gruvingången ser dagsljus för första gången.

Anställda inom LKAB bryter äntligen igenom berget och den nya gruvingången ser dagsljus för första gången.

Foto: LKAB

Malmberget2023-01-20 07:48

Arbetet med att bygga en ny infart till gruvan inleddes i april ifjol. Och arbetet har gått helt enligt planerna, säger Per Brännman som är gruvchef för gruvan. 

– Ja, förutom i somras då. Då gick det snabbare än planerat. I juni hade vi en plan för 55 meter, men vi kom nästan den dubbla sträckan. Det här har varit en framgångshistoria rakt igenom, säger han. 

 LKAB har beslutat om ett koncernmål att ha en helt koldioxidfri verksamhet senast 2045. Utmaningarna för att nå det här målet är stora, men Per Brännman är säker på att företaget kommer att nå dit.

– Vi satte oss för att brainstorma under en workshop i september-oktober 2021. För att få plats med allt som krävs för att producera en fossilfri järnmalmsprodukt behöver vi möblera om på vårt befintliga industriområde. Det var då vi beslutade att vi behövde en ny infart till gruvan. Och sen gick det väldigt fort.

– Från möte till pang i berget tog det bara sex månader. Vår projektavdelning gjorde ett jättejobb på rekordtid. Med den här nya lokaliseringen kommer vi aldrig behöva byta infart igen. 

Själva arbetet i gruvan, med att gräva den nya infarten, gjordes av företagets egen personal.

– Våra egna gruvarbetare har haft ett enormt engagemang när de jobbat med det här. I gruvvärlden finns det inget större än att driva en gruvinfart. Det symboliserar alltid arbetstillfällen, utveckling i regionen och framtid. Bara bra grejer. Det som gör det speciellt är att i regel gör man det bara en gång under en gruvas livslängd. Så det här är jättestort och har ett stort symbolvärde för vår väg mot fossilfri produktion, säger Per Brännman. 

Gruvchef Per Brännman hade sällskap nere i gruvan natten till i onsdags av Emilia Salmela, kommunikatör på företaget. 

– Det var skitkul att få vara med. Att få se när de tryckte på knappen och hur glada alla var, säger Emilia Salmela.

– Jag har jobbat med gruvor i 26 år och det här är första gången som jag är med på något sånt här. Det kändes lite som att man hade popcorn under fötterna när de sprängde. Sedan undrade man ju: Har vi någon champagne?, säger Per Brännman och ler. 

Nu fortsätter arbetet med att färdigställa den nya gruvinfarten. Planen är att den kommer att tas i bruk i juni. 

– Det här känns kul för hela regionen. Vi kommer att ha tuffa tider framöver när det gäller rekryteringen. Vi behöver mycket kompetens. Men det är inte bara vi – hela samhället. Det behövs folk till restauranger, hotell, skolor och så vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!