Lyxigt mellis med banan och choklad

Mitt i mörka november är det dags för lyxmellis. Vad sägs om ugnsbakad banan med rostad mandel och smält choklad? Har du lust gör du snabbmixad hallonglass till!

Bananen blir krämig och nötterna knapriga.

Bananen blir krämig och nötterna knapriga.

Foto: Mari Gustafsson

Lyxmellis2018-11-11 08:00

Du behöver:

En banan

Runt tio sötmandlar och lite sesamfrön

(tål du inte nötter är solroskärnor bra)

en eller två rutor choklad (vi tog 70 procentig)

.

Gör så här:

Börja med att slå igång ugnen på 200 grader.

Skala bananen och dela så du får två långsmala delar.

Lägg på ett bakplåtspapper och mosa bananerna försiktigt med en gaffel. Då blir de plattare och rymmer mer nötter på!

Grovhacka nötterna och strö över.

Sätt in i ugnen cirka femton minuter. Under tiden kan du antingen hacka chokladen, riva den med rivjärn eller hyvla med osthyvel. Här kan det vara läge att be en vuxen om hjälp!

När nötterna fått lite färg i ugnen är det dags att ta ur bananerna. Strössla över chokladen direkt, då smälter den lite.

.

Servera med valfritt tillbehör. Kanske med vaniljyoghurt, eller ät med vanlig vaniljglass om du har lust.

Vi gjorde supersnabb hallonglass. Mixa kvarg med frusna hallon och söta lite. Hallonglassen blir rosa och god.

Bananfakta

* En del forskare tror att bananen kan ha varit världens första frukt.

* Banan innehåller en massa bra vitaminer och mineraler.

* År 1866 kom den första bananbåten till New York. Till Sverige kom den första bananlasten 1909.

* Bananen är egentligen inte en frukt, utan räknas som ett bär!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om