Stark framtidstro bland länets företagare
Konjunkturen försvagas något bland företagen i Norrbotten, men avmattningen väntas bli kortvarig. Det framgår av Småföretagsbarometern våren 2008, som presenterades på onsdagen.
Pether Nordblad, Företagarna (till vänster), och Tomas Lejon, Swedbank (till höger), presenterade Småföretagsbarometern för Norrbottens län våren 2008 i Luleå på onsdagen. Medverkade gjorde även Stig-Göran Lind, Friginor och Green & Cool (mitten), norrbottnisk företagare med stark framtidstro.
Foto: Simon Berggren
Småföretagsbarometern är i första hand en konjunkturenkät som redovisar hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar på den närmaste framtiden. Vårens barometer baseras på intervjuer med företrädare för 4 550 företag över hela landet med upp till 50 anställda. I Norrbotten har drygt 200 företag deltagit. Intervjuerna gjordes i januari och februari 2008.
Bakom Småföretagsbarometern står Swedbank, Sparbankerna (däribland Sparbanken Nord) och organisationen Företagarna.
Tillfällig dipp?
- Visserligen upplever såväl tillverknings- som tjänstesektorn i Norrbotten en något svagare tillväxttakt än i höstas. Konjunkturförsvagningen väntas dock bli ytterst kortvarig, redan under de kommande tolv månaderna väntas tillväxttakten ta tillbaka förlorad fart, poängterar Erik Sandlund på Sparbanken Nord.
Sandlund påpekar att på flera av de parametrar man mätt har Norrbotten bättre eller minst lika goda värden som riksgenomsnittet.
Bland annat är småföretagen i Norrbottens län mest förväntansfulla i riket när det gäller jobbtillväxten.
- Tittar man på konjunkturen är "riksföretagaren" mindre positiv än vad Norrbottensföretagaren är. Det som bekymrar är den bristande tillgången på arbetskraft i länet.
Vid onsdagens presskonferens i Luleå där Småföretagsbarometern presenterades framhöll Företagarnas regionchef Pether Nordblad och Tomas Lejon, Swedbanks Bankchef Norrbotten, att det fortfarande finns en enormt stark framtidstro av historiska mått bland länets företagare.
Hela 74 procent av företagen ser goda expansionsmöjligheter; det är en av de högsta andelarna i riket och en markant ökning jämfört med för ett halvår sedan. En brist på lämplig arbetskraft samt en svag efterfrågan är de främsta tillväxthindren, enligt Norrbottens småföretagare.
- Vi har förvisso en massa arbetslösa i Norrbotten, men de saknar rätt utbildning, konstaterade Pether Nordblad.
Saknar rätt utbildning
Han tillade att den befintliga arbetskraften i länet inte räcker till och att vi är uppskattningsvis mellan 30 000 och 40 000 för få människor i länet.
Tillverkningsindustrin har större bekymmer med att hitta lämplig arbetskraft jämfört med tjänstesektorn. 36 procent av Norrbottens industrisektor uppger detta som sitt främsta expansionshinder. Detta är dock ett genomgående problem för tillverkningsföretagen i samtliga län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!