Misstänkt bomb ett mysterium

En misstänkt bomb orsakade ett massivt polispådrag utanför Björkskatans hälsocentral. Lådan är ett mysterium – men polisen utesluter inte att tidigare bombdraman inverkar. "Skriverierna gör att man vill skapa mer uppmärksamhet", säger Inge Barsk, polisen.

Ett bombliknande föremål har hittats utanför hälsocentralen på Björkskatan.

Ett bombliknande föremål har hittats utanför hälsocentralen på Björkskatan.

Foto: Anna Isaksson/Norrbottens media

Luleå/Uppdaterad2017-04-04 07:57

Vid klockan 03.30, natten till tisdag, inkom samtalet till polisen om att en mystisk låda hade hittats utanför entrén till Björkskatans hälsocentral.

– Tidningsbudet ringde, säger Inge Barsk, ansvarig förundersökningsledare.

En stor polisinsats följde som lamslog verksamheterna i området. Patrik Ström var ansvarig kommissarie vid pådraget när ett tiotal poliser säkerställde kvarteren omkring hälsocentralen.

Avspärrningarna var mer omfattande än när exempelvis polishuset i Luleå bombhotades – och mätte uppemot 200 x 200 meter.

– Det har varit diskussioner tidigare om att vi har haft för små avspärrningar. Därför tog vi i ordentligt nu i samråd med bombgruppen.

Det dröjde timmar innan den nationella bombgruppen anlände från Stockholm samt bombbussen från Umeå, som kom vid klockan 11.30.

Inspektionen av lådan skedde med hjälp av en robot. Bombteknikerna tog skydd bakom en huskropp när beslutet togs att oskadliggöra lådan.

– Man sköt sönder föremålet, antingen med ett prickskyttegevär eller så med hjälp av roboten. Det hördes en tydlig smäll.

Strax därpå kunde avspärrningarna hävas, medan polisens tekniska utredare gjorde en platsundersökning och tog hand om det som blev kvar av det misstänkta föremålet.

Inga skrivna eller uttalade hot hade framförts gällande bomben och polisen är förtegen angående lådans utseende, utöver att den var som en "skokartong" i storlek.

Patrik Ström tycker i övrigt att insatsen skedde framgångsrikt, trots samhällskostnaderna.

– Däremot är det fel att någon hittar på sånt här. Vill man påverka i samhället ska man använda demokratiska spelregler. Man undrar varför? Förhoppningsvis ger utredningen svar.

Flera polispådrag orsakade av misstänkta bombhot har ägt rum de senaste åren.

För bara några veckor sedan bombhotades också ett flygplan vid Luleå airport – och dagar därpå briserade en hemmagjord bomb nära färjeläget i Norra Sunderbyn.

Inge Barsk, förundersökningsledare, ser i nuläget inga kopplingar till tidigare händelser men konstaterar att de kan ha en "smittoeffekt".

– Skriverierna kan göra att man vill skapa mer uppmärksamhet.

Han utreder händelsen vidare som ett olaga hot mot grupp.

– Allt ligger på den tekniska enheten nu, som analyserar materialet närmare och utför spårsökning.

Samtidigt är bombhot svårutredda.

– Oftast finns inga vittnen, säger Inge Barsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om