Allt fler rättegångar flyttas till Umeå

Hovrätten för övre Norrland har förlagt huvudförhandlingarna i flera tunga Norrbottensärenden till Umeå – trots att det finns en sal i Luleå. Hovrättspresidenten Erik Sundström säger att det handlar om planering, men också om ekonomi.

Hovrätten för Övre Norrland har sitt huvudsäte i Umeå, men det finns även en rättssal i Luleå.

Hovrätten för Övre Norrland har sitt huvudsäte i Umeå, men det finns även en rättssal i Luleå.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ/UMEÅ2019-06-01 15:55

Ett flertal rättegångar med norrbottniska intressen har senaste tiden förlagts i Umeå. Tortyrmålet och styckmordet som båda skedde i Kalix, processen om mordet i Kalamark och så vidare – alla rättegångar med stort allmänintresse.

Det här gör att åklagare, försvarare och vittnen får åka till Umeå i stället. Den tilltalade, som oftast sitter på häktet på Porsön i Luleå, ska transporteras 55 mil tur och retur och dessutom ska en fångtransport bevakas av tre personer från Kriminalvården. Trots det är det billigare att ha förhandlingen i Umeå, enligt hovrättens president Erik Sundström.

Sundström säger samtidigt att han har förståelse för att allmänheten av olika anledningar därmed inte kan följa rättegångar i hovrätten.

– Det här har med vår planering att göra, men också ekonomi. Vi har planerat att vara i Luleå vissa veckor, men ibland stämmer det inte in med de regler som finns, säger presidenten.

Reglerna säger att ett mål måste sättas ut åtta veckor efter tingsrättens dom för de fall där domen överklagas. Det här gäller främst i ärenden där den tilltalade sitter frihetsberövad.

– Vi för alltid en diskussion med både åklagare och advokater innan vi sätter ut målen. Det är mycket som ska fungera, men det centrala i varje mål är att förhandlingarna ska vara offentliga.

Sundström säger att han förstår allmänhetens synpunkter, men att ekonomin också är en fråga som styr processen.

– Även domstolarna dras med sparkrav och att vi kan ha rättegångar per video är bra för ekonomin. Det är inte alltid parterna måste komma hit till Umeå, trenden är att allt fler förhandlingar sker per video.

Han säger att det inte ligger någon strategi bakom att ha rättegångarna i Umeå i stället för Luleå. Det finns ett antal veckor inplanerade i Luleå, men vilka mål som tas upp under de redan planerade veckorna går inte att styra så enkelt.

Det finns ett sätt att lösa detta med allmänhetens intresse och det är att följa rättegången i en sidosal från annan ort, men det är också en ekonomisk fråga, enligt Erik Sundström.

– Då måste vi bland annat ha ordningsvakter på plats.

Hovrättspresidenten säger att det här är viktiga frågor. Erik Sundström säger också att han har örat mot marken och verkligen vill ha allmänhetens synpunkter i den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!