Halverad tid till gravsättning

Det ska inte dröja längre tid än en månad mellan dödsfall och gravsättning eller kremering. Den första mars förväntas riksdagen klubba igenom den nya lagen. För anhöriga kan det innebära att det blir svårare att få den begravningsdag, kyrka eller präst man önskar.

Anders Stefansson, krematorievaktmästare, ser positivt på den nya lagen som gör att tiden det får gå mellan dödsfall och kremering halveras.

Anders Stefansson, krematorievaktmästare, ser positivt på den nya lagen som gör att tiden det får gå mellan dödsfall och kremering halveras.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ/PITEÅ2012-02-28 06:00

I dag är den längsta tillåtna tiden mellan dödsfall och gravsättning/kremering två månader och ofta drar det ut på tiden ännu mer. Regeringen föreslår nu att tiden halveras till en månad - klubbas beslutet igenom av riksdagen i mars börjar den nya lagen att gälla första maj.

Helén Lundberg, kyrkoherde i Piteå församling, menar att det är helt okej ur deras synvinkel med halverad tid mellan dödsfall och begravning.

- Vi kommer att hinna med det. Att det kan dröja i dag kan handla om att anhöriga är bortresta, eller att man väntar på att barnbarnen ska hinna hem till begravningen, men det hänger inte på att vi inte har resurser, för det har vi.

Sverige har i dag världens längsta tid mellan dödsfall och begravning. Enligt Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) ligger snittet i landet på 21 dagar, i Norrbotten handlar det om 22 dagar och i Stockholms kommun hela 30,5 dagar.

De långa väntetiderna bottnar, enligt SBF, framför allt i att många anhöriga har krav på att begravningarna ska hållas en fredag, och med önskemål om kyrka och präst.

Helén Lundberg menar att livet inte alltid tar hänsyn till vår planering och att den nya lagen kan bli en påminnelse om det:

- Tidigare satte vi mer vår agenda åt sidan när någon anhörig dog och kanske ska det vara så också.

Värdigt avslut viktigast
Hon menar att eftersom begravningen också är ett viktigt steg i sorgeprocessen för de anhöriga är det inte heller bra om den hålls alltför långt borta i tid.

Piteå församling kommer även i fortsättningen att försöka möta de anhörigas önskemål så gott det går, men är alla tider fullbokade på fredagarna och tiden rinner iväg så får det bli en annan dag. Kan inte heller prästen man vill ha, får det blir en annan präst.

- Det viktigaste är att begravningen blir ett fint, värdig avslut, säger Helén Lundberg.

Med den nya lagen får det inte heller dröja mer än en månad mellan dödsfall och kremering. I dag finns tre krematorier i Norrbotten - i Gällivare, Kiruna och Luleå.

På krematoriet ute på Hertsön som hör till Luleå Domkyrkoförsamling, sker knappt 1 000 kremeringar årligen.

Anders Stefansson, krematorievaktmästare, ser positivt på den nya lagen och menar att det inte kommer att bli några problem att hinna med:

- Det är ju samma mängd dödsfall som tidigare, det kommer nog bara att märkas initialt innan man är ikapp, säger han.

Ändra prioriteringar
Han menar dock att vissa församlingar i länet redan i dag har svårt att hinna med att gravsätta inom två månader, men vad det beror på är svårt att säga.

Han tror dock att de anhöriga kan behöva ändra sina prioriteringar och flytta annat åt sidan när någon nära avlider. Att förvara döda personer i kylrum i mer än två månader ser han inte heller som lämpligt.

- Den nya lagen känns helt rätt.

I dag finns förutom krematoriet i Luleå, även ett krematorium i Kiruna samt ett i Gällivare. De två sistnämnda är dock hotade på grund av miljöskäl och läggs de ner hamnar all kremering i Luleå som får ytterligare cirka 200 kremeringar årligen.

Anders Stefansson ser dock inte heller det som något bekymmer. Det som skulle vara negativt i så fall är de ökade transporterna på vägarna mellan Kiruna/Gällivare och Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om