Bajs ska ge energi i sämre tider

Kossornas bajs ska ge bioenergi. Lantbrukarfamiljen Hardselius i Nybyn utanför Älvsbyn vill satsa sig ur krisen och är inte ensamma. Mer än 40 procent av bönderna i Norrbotten vill bredda sin verksamhet för att få bättre lönsamhet. Det handlar om energi, entreprenad och turism.

"Norrmejerier har tagit fram väldigt mycket nishprodukter vilket gör att ett högre pris kan tas ut än på andra håll i landet" säger Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten. Han menar att det är en av förklaringarna till att 27 procent av bönderna i länet ändå vill öka sin mjölkproduktion.

"Norrmejerier har tagit fram väldigt mycket nishprodukter vilket gör att ett högre pris kan tas ut än på andra håll i landet" säger Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten. Han menar att det är en av förklaringarna till att 27 procent av bönderna i länet ändå vill öka sin mjölkproduktion.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ/NYBYN2009-04-24 06:00
Det är ett dystert läge för Norrbottens lantbrukare. LRF och Swedbanks årliga Lanbruksbarometer som presenterades i Luleå i går visar att bara en fjärdedel av bönderna räknar med att deras verksamhet nätt och jämnt ska gå ihop i år.
Förklaringen är vikande avräkningspriser på mjölk och kött samtidigt som kostnaderna för foder, gödsel och energi är fortsatt höga.
- Att vara lantbrukare handlar om en mentalitet och en livsstil och bönderna kan nog dra igen svångremmen hur mycket som helst innan de går i konkurs. En konkurs som dock blir ödesstigen eftersom bonden även har sin bostad på gården, säger Nils-Olof Nilsson, ordförande i LRF Norrbotten.
Lantbruksbarometern är den största återkommande kartläggningen av det svenska jordbruket. Totalt har 3 887 lantbrukare intervjuats av SIFO.
Undersökningen visar att andelen mjölkbönder i landet som vill upphöra eller minska sin mjölkproduktion är fler än dem som vill öka.
Trotsar rikstrenden
Bönderna i Norrbotten trotsar dock rikstrenden, här vill 22 procent av bönderna upphöra eller sluta med mjölkproduktionen och 27 procent istället öka de kommande tre åren.
- En förklaring är att vi har en väldigt aktiv mejeriföreningen i form av Norrmejerier som tagit fram flera nischprodukter. Bönderna är "nära" sina konsumeter och känner att de har deras förtroende, säger Nilsson.
Drygt 40 procent av bönderna vill också satsa på annat vid sidan av jordbruket för att få mer lönsamhet. Flest vill satsa på entreprenad, men även turism, förädling, försäljning och alternativ energi som biogas och vindkraft.
När det gäller biogas pågår en förstudie kring detta inom ett delvis finansierat EU-projekt, Grön Framtidsgård som drivs av LRF. Satsningar är på gång i bland annat Lillpite och i Nybyn utanför Älvsbyn.
- Det är ju nu i kristider man ska satsa, det är när det går sämre som de kreativa idéerna föds, säger Stefan Hardselius, mjölkbonde i Nybyn.
Han har 60 kor och en del ungdjur på sin gård och tanken med biogasen är främst att få ner de höga energikostnaderna. Satsningen ligger i miljonklassen, men stöd finns att få genom Älvsbyns kommun eller landsbygdsstöd.
- Vi befinner oss i planeringsstadiet, men jag känner mig allt mer positiv, säger Stefan Hardselius.
Inte enkelt
När PT besöker gården i Nybyn finns den anställda Nina Lundberg på plats.
- Nej, nu är det inte enkelt att vara bonde, särskilt inte mjölkbonde. Jag har tur som har jobb här i Nybyn.
Hon ser dock ändå positivt på framtiden och menar att bönderna alltid kommer att överleva genom samarbete, att skapa stora gårdar och även satsa på annat vid sidan av som exempelvis biogas, men också olika tjänster som snöskottning.
Fakta Norrbottensböndernas prognos för 2009
25 procent får nätt och jämnt ihop sin verksamhet.
Nio procent har en lönsamhet som både täcker löpande utgifter, löner och investeringar.
Sju procent räknar med att gå i förlust.
98 procent trivs med jobbet.
37 procent vill samarbeta med andra.
41 procent vill även satsa på nya verksamheter som biogas, vindkraft eller entreprenad.
Källa: LRF och Swedbanks
Lantbruksbarometer
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om