Webbkamera ger närkontakt med vården

Att plötsligt komma hem med ett för tidigt fött barn efter flera veckor på sjukhus kan kännas otryggt för familjen. Men nu finns utrustning som minskar avståndet. Med hjälp av en webbkamera erbjuds närkontakt med vården.

När familjer med för tidigt födda barn får permission från sjukhuset kan de hålla tät kontakt med vården via en webbkamera de får med sig från sjukhuset.

När familjer med för tidigt födda barn får permission från sjukhuset kan de hålla tät kontakt med vården via en webbkamera de får med sig från sjukhuset.

Foto: Ariel Schalit

LULEÅ2012-05-09 06:00

Barn som föds för tidigt vårdas ofta långa tider på sjukhus, ibland i flera månader. När det sedan är dags att åka hem kan det kännas otryggt för familjen som plötsligt får långt till sjukhuset.

- Vissa barn som föds för tidigt vårdas här i flera månader och har övervak dygnet runt. Vi märkte en osäkerhet när vissa av dessa familjer skulle åka hem. De kände sig ensamma och att det blev långt till sjukhuset eftersom avstånden ofta är långa i Norrbotten, säger Rose-Marie Strandberg, enhetschef för neonatalavdelningen (avd. 56) vid Sunderby sjukhus.

Enklare med webbkamera
Tanken att kunna ha daglig, visuell kontakt med vården är inte ny men den underlättades väsentligt när webbkameran togs i bruk.

- Tidigare har vi använt en utrustning för videokonferenser men den var väldigt klumpig och när vi började använda webbkamera för några månader sedan blev det betydligt enklare, säger Rose-Marie Strandberg.

Praktiskt fungerar det så att familjen får med sig en webbkamera hem. Den installeras och så upprättar man en direktkontakt med neonatalavdelningen på sjukhuset.

- Vi börjar använda utrustningen i samband med att familjen får permission från sjukhuset och får prova att åka hem en sväng.

Familjen kan då kontakta sjukhuset hur ofta de vill.

- Vi möts via webbkameran där vi ser barnet och föräldrarna och de ser oss. Föräldrarna kan ställa frågor och det är så bra kvalitet på bilden att vi kan se hur det verkar. Det blir ungefär som att gå ronden.

Det enda som krävs för att utrustningen ska fungera är en dator.

- I dag har så gott som alla en dator och skulle familjen sakna dator så går det också att ordna. Då fick vi väl skicka hem en sådan också, säger Rose-Marie Strandberg, som säger att vårdkontakt via webbkamera resulterat i mycket positiv respons från berörda familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om