Visionen av det nya framtida Norrbotten

UTVECKLING. Ökad befolkning, fortsatta investeringar, bättre hälsa och ekonomisk tillväxt. Norrbottens regionala utvecklingsprogram, som presenterades i går, ska visa vägen. Bakom visionen står länets samtliga kommuner plus ett antal organisationer och myndigheter.

Luleå2007-04-26 00:00
- Jag är är stolt att sätta min namnteckning under, säger Per-Ola Eriksson, landshövding.

I går skickades programmet till regeringen och näringsminister Maud Olofsson.

- Norrbotten är ju inget obekant län för henne. Hon har ju både bott och studerat här. Tillsammans med programmet ska jag bifoga ett följebrev som väcker hennes intresse, lovar
P-O Eriksson.

"Regeringsförklaring"

Utvecklingsprogrammet har kallats för Norrbottens gemensamma regeringsförklaring och fokuserar huvudsakligen på tre utmaningar för länets fortsatta utveckling; attraktiva livsmiljöer, god folkhälsa och en stark tillväxt.

- Länet befinner sig en mycket positiv fas med stora investeringar och och positiv befolkningsutveckling. Mitt budskap till regeringen är att Norrbotten har utvecklats till en av landets främsta tillväxteregioner, säger Eriksson, som också är ordförande i det Regionala Partnerskap som tagit fram programförklaringen.

Del av Europa

Norrbotten utmålas också som en spännande del av Europa.

- Vi är 14 kommuner som enats om vad vi vill satsa på. Bra att vi samlat oss och bestämt vad som är bäst för länets regionala utveckling, tycker Karl Petersen, kommunalråd i Luleå och ordförande för Kommunförbundet Norrbotten.

Mitt i allt positivt ser han dock några stora utmaningar också.

Två bilder

- För mig finns det två bilder av Norrbotten. Den ena består av kommuner som går bra, den andra av områden som brottas med en negativ befolkningsutveckling och svårigheter att klara den kommunala servicen.

Petersen betonar därför vikten av fortsatta satsningar på infrastrukturen. Inte helt oväntat finns Norrbotniabanan med som en viktig del i programmet.

- Norrbotten ligger otroligt långt från alla stora centrum på kontinenten. Därför behöver vi förbättrade kommunikationer både per järnväg och till sjöss. Lyckades vi med det blir vi kompletta, tror han.

Växande kassakista

Den investeringsboom som i dag råder måste följas av någonting nytt.

- Vi får aldrig slå oss till ro, menar P-O Erikson.

Norrbottens regionala utvecklingsprogram ska bädda för nya satsningar.

- Jag är besjälad av regionala utvecklingsfrågor. Nu har vi äntligen ett gemensamt dokument att följa. Kan vi skapa tillväxt leder det också till större skattekraft, förklarar Kent Ögren, landstingsråd.

Fyrkanten motor

Han påminde om att befolkningstalet i Norrbotten, under åren 1996 till 2002, minskade med 13 000 personer. Tappet i grannlänet Västerbotten under samma period var bara 2 000.

- Det beror på att Umeå är en stark tillväxtort. Många västerbottningar flyttade men de allra flesta stannade kvar i länet. Om befolkningsminskningen hade varit lika liten i Norrbotten hade vi i dag haft 200 miljoner kronor mer till offentlig service.

Ögren hoppas därför att Fyrkanten kan bli samma motor i Norrbotten som Umeå är för Västerbotten.

- Glädjande nog innebar 2006 ett trendbrott. länets befolkning ökade på nytt. Det gäller för oss att hejda utflyttningen från länet och skapa möjligheter för inflyttning.

Ungdomssatsningar

- Därför är inte minst satsningar på ungdomar en viktig del, inflikar Agneta Granström, mp, landstingsråd.

Fotnot: I det regionala Partnerskapet ingår representanter från länsstyrelsen, landstinget, Banverket, Företagarna, Kommunförbundet, LO, Luleå Tekniska universitet, Länsarbetsnämnden, Norrbottens Handelskammare, Sametinget, TCO och Vägverket.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om