Vindkraften en resurs som ger jobb och energi

ENERGI. Älvarna gav vi bort och vinsterna från elproduktionen hamnade i Stockholm. När vindkraftsutbyggnaden tar fart tänker inte Norrbottningarna bli blåsta på konfekten.- Kompensationen är en viktig fråga när utbyggnaden börjar, hävdar Ewa Hedkvist Petersen, regeringens vindkraftssamordnare.

Luleå2006-12-12 00:00
Hedkvist Petersen var inbjuden som talare till Naturvårdsverkets konferens om vindkraft i Luleå på måndagen. Hon ser stora möjligheter, inte minst för Norrbottens del.

- 1850 fanns det en halv miljon väderkvarnar i Europa. Motsvarande antal vindkraftverk skulle klara hela EU:s elförsörjning, berättar hon.

I dag svarar vindkraften inom EU för en total produktion på 83 terawattimmar per år. Det motsvarar 2,8 procent av förbrukningen.

Långt efter

Än mindre är andelen i Sverige. Här uppgår den årliga elproduktionen från vindkraft endast till 0,9 terawattimmar vilket bara är en halv procent av behovet.

- Vi är långt efter. Även när det gäller utveckling och tillverkning av material till vindkraft, tycker Hedkvist Petersen.

Därför vill hon skynda på tillståndsprocesserna (något PT skrev om i lördagens tidning.)

- Det behövs om våra mål ska nås. Sverige ska ha tio terawattimmar vindkraft före 2010 och vara oljeberoende 2020. Då behövs ny förnyelsebar energi.

Gott om plats

Vindkraften benämner Hedkvist Petersen som vindbruk och vill att man ska jämföra den med jordbruk och skogsbruk.

- Vi ska ha vindkraften i ett bredare sammanhang. Här har vi en ny naturresurs som både ger energi och skapar jobb. En industrisatsning för framtiden. Elbehovet kommer att öka. Det vet vi. Vindkraften löser också en del av våra klimatproblem.

Hon påminde också om att Norrbotten utgör 24 procent av Sveriges yta.

- Här finns plats för vindkraftverk. Att vi dessutom har så goda vindförhållanden på land är någonting vi tidigare inte kände till. Men det är någonting vi bör ta till vara på.

Berömde Markbygden

Helt konfliktfri lär dock inte en utbyggnad bli. Inte ens i glesbefolkade Norrbotten.

- Därför behövs samarbete, samarbete och åter samarbete. Det gäller alla; medborgare, kommuner, länsstyrelser, övriga myndigheter och företag.

Informationen kring den planerade vindkraftsparken i Markbygden berömde Hedkvist Petersen.

- Ett jättebra exempel på hur man tidigt skapar en givande dialog med lokalbefolkningen.

Vad tjänar vi?

Många har också frågat vad Norrbotten kommer att tjäna på vindkraften och varnat för att vinsterna i slutändan hamnar någon annanstans. Precis som med vattenkraften.

- Här är det viktigt att vi ställer oss frågan om det kanske går att göra lokala avtal eller köpa in sig. Lokal och regional kompensation är en viktig del.

Vindkraftskonferensen i Luleå arrangerades av Naturvårdsverket. Övriga talare var Tobias Norborn, planeringsarkitekt, Ulf Alexandersson, arkitekt, och Marianne Lindström, miljöpsykolog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om