Villaägare nekas fälla björk

Vilken villaägare som helst hade bara kapat ner trädet, men är man chef för tingsrätten är det viktigt att allt går rätt till ... Så efter snart ett års skriftväxling, kan lagmannen Erik Graeske bara konstatera att han inte får fälla ett farligt gammalt träd - på sin egen tomt.

Familjen Graeske får inte fälla den gamla björken som står på deras tomt, trots att de är rädda att den ska blåsa omkull över huset eller ut över gatan.

Familjen Graeske får inte fälla den gamla björken som står på deras tomt, trots att de är rädda att den ska blåsa omkull över huset eller ut över gatan.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2013-04-05 07:10

För en amatör kan det låta som en saga, men det är faktiskt alldeles, alldeles sant. Familjen Graeske får inte fälla den uppemot 100 år gamla björk, som de räds ska blåsa omkull över huset eller ut över gatan när det blir hårda vindar. Inte ens, fast familjefadern Erik är villig att plantera ett nytt träd - bara han får fälla den farliga björken.

Saken har prövats i f-y-r-a instanser och ingen tycker att björken kan fällas, tvärtom motiverar man sitt nej med saker som att "björken är ett vackert blickfång som signalerar att området är grönt och inbjudande".

Från Älvsbyn
Men vi backar bandet. Det var så här det började, Älvsbysonen Erik Johansson lämnade hembygden efter gymnasiet för att studera juridik i Uppsala. Sen blev han tingsnotarie i Solna, gick raskt vidare i karriären och har hunnit jobba både vid Svea hovrätt, Rikspolisstyrelsen i Stockholm och hos justitiekanslern, innan han och hustrun vände tillbaka till Norrbotten år 2003.

Johansson hade då hunnit bli Graeske, eftersom hustrun inte var så pigg på att byta till ett dussinnamn.

2004 köpte familjen hus på Gültzaudden i Luleå, ett vackert tvåvåningshus på Fagerlinsvägen där de trivs bra. Men vid den här tiden ifjol konstaterades att den gamla björken ut mot gatan började vara riskfyllt gammal och nog borde plockas ner innan den föll över huset, nån bil eller fotgängare på gatan utanför.

Erik Graeske, som sedan årsskiftet 2007-2008 inte bara är lagman (domare) utan även chef för hela Luleå tingsrätt, ville förstås att allt skulle gå rätt och riktigt till så han lämnade in en ansökan om marklov för fällning av björken till byggnadsnämnden i Luleå.

Nej överallt
Den 8 maj 2012 kom avslaget, björken fick inte fällas. Detta med motiveringen att den var "placerad i gaturummet och utgjorde ett viktigt inslag i miljön som förstärker och bevarar Gültzaudden som en grön stadsdel i centrala Luleå".

Graeske överklagade beslutet och skrev bland annat att kommunen själv nyligen avverkat ett tjugotal björkar på andra sidan gatan och planterat nya, detta på grund av ålder.

Men länsstyrelsen sa nej. Och så har det fortsatt, även Mark- och Miljödomstolen avslog ansökan och nu har Mark- och Miljööverdomstolen nekat prövningstillstånd, varför saken är avgjord.

Erik Graeske är förstås inte särskilt nöjd, men väljer att inte kommentera saken. Nu får björken stå tills den blåser omkull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om