Förenklat fungerar tjänsten så här: med hjälp av ett armband som är uppkopplat mot en onlinetjänst kan Senzorizon mäta stressnivå, sömnkvalitet och beteendeförändringar hos dementa personer. Mätresultatet visas sedan löpande i onlinetjänsten.
– Vår tanke är att personalen vid särskilda boenden och inom hemtjänsten lättare ska förstå vad som händer med dementa personer vid olika situationer samtidigt som de då kan planera vårdinsatserna bättre. Det här leder till färre incidenter, bättre sömn och mindre stress för personer med demens, säger Basel Kikhia.
Startup-företaget Memorizon drog igång för två och ett halvt år sedan. Basel Kikhia, 35, är vd och med sig i företaget har han utvecklingsansvarige Niklas Karvonen, kliniske experten Stefan Sävenstedt, marknadschefen Johan E. Bengtsson och utvecklaren Josef Hallberg. Företaget utvecklar tjänster med syfte att förbättra äldrevården. Efter fyra års forskning vid Luleå Tekniska Universitet togs huvudprodukten, den så kallade Sensorizon-tjänsten, fram år 2015.
– Det har varit många månader av hårt arbete för att få fram den här tjänsten. Att starta företag är helt klart mitt livs största utmaning. Men vi har som tur är fått mycket hjälp och stöttning från Arctic Business Incubator, LTU Business, EIT-Digital, ALMI och Länsstyrelsen i Norrbotten. Den hjälpen är vi oerhört tacksamma för, säger Basel Kikhia.
I december 2015 utsågs Senzorizon till bästa affärsplan i Venture Cup Nord, i kategorin Life Science and Technology.
– Det var jättehäftigt. Efter det bestämde vi oss för att det skulle bli vår huvudprodukt, säger han.
Enligt Basel diskuterar man nu möjligheten att köra ett pilotprov på äldreboenden i Luleå kommun under åtminstone två månader, tillsammans med Norrbottens Kommunförbund.
Det blir i så fall när tjänsten är klar sent i vår.
– Tjänsten utformas efter önskemål från verksamhetsutvecklare och personal i Luleå och andra kommmuner, för flera kommuner kan bli aktuella som kunder framöver, säger Basel.
Senzorizorn planeras lanseras någon gång i november i år.
– Vi arbetar hårt med utvecklingen och vi närmar oss mål, steg för steg, säger Basel.