Vildakidz i nöd – så löser de krisen

Vildakidz nekades bidrag från Region Norrbotten och 2019 blir tufft ekonomiskt för grundarna. "Målet för att vi ska orka är att kunna ha Vildakidz som vårt arbete", säger Anna Karlsson.

Idella föreningen Vilda Kidz, med makarna Anna och Stefan Karlsson som grundare, planerar för fullt inför sommarens aktiviteter. "Vår högsäsong, då många barn mår skitdåligt", säger Anna Karlsson.

Idella föreningen Vilda Kidz, med makarna Anna och Stefan Karlsson som grundare, planerar för fullt inför sommarens aktiviteter. "Vår högsäsong, då många barn mår skitdåligt", säger Anna Karlsson.

Foto: Mikael Leijon/Norrbottens Media

LULEÅ2019-04-16 22:22

Proteststormen blev omfattande i sociala medier när Norrbottens Media, för två månader sedan, berättade om nödropet från Vildakidz, som hade nekats verksamhetsstöd på 600 000 kronor från Region Norrbotten.

– De fick mycket skit efter det, säger grundaren Anna Karlsson, som för närvarande har fullt upp med påskaktiviteter för barnen.

För en vecka sedan hade hon och maken Stefan möte med regionala utvecklingsdirektör Anna Lindberg och kulturchef Kristina Nilsson, som ansvarade för vilka föreningar som gavs bidrag för 2019.

Och Anna Karlsson tycker att dialogen ingav hopp.

– Det finns inga pengar kvar för detta år, men det var väldigt goda vibbar inför 2020. Region Norrbotten hade definitivt tagit intryck av protesterna.

Ett av Region Norrbottens krav var att Vildakidz skulle vara fysiskt närvarande med kontor i länets kommuner. Därför inleder föreningen ett samarbete med Sparbanken Nord, som ska representera Vildakidz.

– Då får vi kontaktpersoner och idélådor över hela länet. Men vi kommer aldrig skaffa dyra kontor, det är inte dit pengarna ska gå. Vilka barn vill sitta på ett kontor?

Hon menar också att Region Norrbotten missade att föreningen redan har många aktiviteter utanför Luleå.

– Vi gjorde en sammanställning på tre A4-sidor, som visade att vi hade varit i alla 14 kommuner. Inte många föreningar som kan visa det.

Trots positiva signaler vill Anna Karlsson inte ta något för givet.

– Det blir ett tufft 2019, och det är ju ändå inte säkert att vi får bidrag 2020 heller.

Vildakidz verksamhet bygger annars främst på tjänstesponsring, som presentkort för mat eller fria biljetter/entréavgifter för barnen, för motsvarande cirka tio miljoner kronor årligen.

Att gruv- och stålentreprenören Granex gick in som ny huvudsponsor för Vildakidz har också delvis stabiliserat ekonomin för dem.

Utöver det har föreningen även ren ekonomisk sponsring och nu har de gjort om avtalen, så att tio procent går till det administrativa arbete som Anna och Stefan Karlsson utför.

– Vi kallar det hanteringskostnader. Men det kompenserar inte för mer än en halv lön.

Sedan en månad tillbaka kan allmänheten också bli stödmedlemmar i Vildakidz.

– Det gav jättebra resultat i början, 60 000 kronor på kort tid. Allmänheten vill verkligen att vi ska kunna vara kvar.

Det är sista året som Anna Karlsson får vara tjänstledig från sin tjänst som medlemsrådgivare på Hermelinen, samtidigt som hon är avlönad som distriktsansvarig för Aktiv ungdom.

– De förlängde min anställning till sista juni, så jag fick lite respit i alla fall. Men hösten blir tuffare

I sommar är även maken Stefan tjänstledig från sitt jobb, då Vildakidz tänker använda det kommunala bidrag på 250 000 kronor som de har erhållit i tre år.

– Sommaren är vår ”högsäsong”, då många barn mår skitdåligt.

Kommunen har också utlovat fortsatt stöd för föreningen, även om inga nya avtal är påskrivna ännu.

– De har insett vilken nytta vi gör. Den snabba vägen att få hjälp är ju via oss. Då bollas man inte mellan paragrafer och byråkrati, "soc" och Försäkringskassan. Alltid barnen som hamnar i kläm då.

Och drömmen är alltjämt att de ska kunna jobba heltid med Vildakidz.

– Målet för att vi ska orka och hålla ihop som människor, är att kunna ha det här som vårt arbete. Det är 24/7, mycket mer än ett heltidsjobb egentligen, säger Anna Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!