I tisdagens tidning berättade Olov Stenlund om sina åtta dygn på Sunderbyns sjukhus. Han gick med på en intervju för att få en möjlighet att skicka ut en varning till allmänheten om att ta sjukdomen på större allvar.
– Ingen vet i förväg hur den här sjukdomen kommer att slå. Just nu verkar det vara många i medelådern som insjuknar. Jag såg män och kvinnor i min egen ålder. Nu gäller det för att alla att hålla ut och hålla avstånd, varnade 49-åringen.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt bekräftar delvis samma bild på torsdagen. Medelåldern bland covid-patienter har sjunkit i takt med att vaccineringen kommit i gång på allvar.
Det finns dock ingen tillgänglig statistik som visar ålderstrukturen bland smittade personer eller omhändertagna patienter.
På torsdagen vårdades åtta personer på IVA-avdelningen på Sunderby sjukhus. Dessutom tillkommer en patient som på grund av platsbrist har flyttats till Västerbotten.
– Nästan alla patienterna är yngre än mig och jag har nyligen fyllt 60 år. Vi har sett 90-talister som behövt akut vård och det är skrämmande, förklarar Anders Nystedt.
Det har gått två månader sedan det första fallet av den brittiska mutationen upptäcktes i Norrbotten. I dag innehåller 80 procent av alla positiva covidprover mutationen från Storbritannien.
– Det finns faktiskt värre exempel. I Västernorrland har brittiska mutationen påträffats i 97 procent av proverna, berättar Anders Nystedt.
Han anser att i flera avseenden är den brittiska mutationen farligare än det virus som nådde Sverige i februari-mars förra året.
Den brittiska mutationen är betydligt mer smittsam. Det medför en risk för ett större virusangrepp. Trots att det kan handla om samma mängd virus riskerar patienterna att bli ännu sjukare i dag.
– Det tråkiga är att se en stor spridning nu när vi är så nära målet. Det gäller för alla att hålla ut ett litet tag till innan vaccineringen gör att vi uppnår flockimmunitet. Vi kan inte börja slarva i det här skedet. Det vore som att åka Vasaloppet och ge upp när man kommer fram till Eldris. Då är det bara nio kilometer kvar till målet och det handlar mest om en enda lång utförslöpa.
Det där låter som någon har åkt Vasaloppet?
– Jajamän, jag har åkt loppet åtta gånger och har anmält mig till nästa års 100-årsjubileum, svarar Anders Nystedt.