Varning: Algblomningen är i gång i Norrbotten

Nu är algblomningen i gång efter Norrbottenskusten. Den bedömningen gör länsstyrelsen efter att ha tittat på en bild som togs i Luleås södra skärgård i helgen.

Sannolikt en algblomning. Det är länsstyrelsens bedömning av den bild som togs på Antnäs Börstskär på söndag kväll. Men om det är alger som producerar gifter är inte fastställt ännu.

Sannolikt en algblomning. Det är länsstyrelsens bedömning av den bild som togs på Antnäs Börstskär på söndag kväll. Men om det är alger som producerar gifter är inte fastställt ännu.

Foto: Lenitha Andersson Junkka

Luleå2020-07-13 15:00

– Det ser ut som en algblomning. Vi har en stark misstanke om att det är så. Vi har kontakt med Luleå kommun om en eventuell provtagning men privatpersoner som är på plats och ser algblomningar får gärna kontakta oss så kan de själva skicka in ett prov, säger Anniina Saarinen, akvatisk ekolog på Länsstyrelsen Västerbotten som jobbar med informationscentralen för Bottniska viken. 

Bilden togs av Norr Medias redaktionschef Lenitha Andersson Junkka vid ett besök på ön Antnäs Börstskär under söndag kväll.

– Det är den första observationen vi får från Norrbotten i år. Ibland kan algblomningen börja lite senare på sommaren men det är inte onormalt i tid om man ser hur det sett ut de senaste åren, säger Anniina Saarinen.

Enligt Lenitha Andersson Junkka har fler observationer av blommande alger gjorts, bland annat vid Börstheden, mellan Kallax och Måttsund, och i en havsvik nära Måttsund.

– Det är möjligt att värmeböljan som kom i juni kan ha påverkat. Att vattnet värms upp tidigt bidrar till gynnsamma förhållanden för algerna. Värme och solljus, näring och lugnt väder är det som gynnar algblomningar. Det är bra att kontakta oss på informationscentralen om man misstänker en algblomning, så kan vi gå ut med informationen till allmänhet, säger Anniina Saarinen.

Algblomningar består av växtplankton och cyanobakterier. Anniina Saarinen uppger att hon inte kan bedöma vilken typ av alger det handlar om innan prov tagits, men säger att man generellt ska undvika bad om man misstänker algblomning. Vissa arter kan nämligen producera gifter.

– Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada, då de kan få i sig algerna genom kallsupar och då bli allvarligt sjuka. Hundar bör också hållas borta, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet, säger Anniina Saarinen.

Algblomning sker när planktonalger inom en koncentrerad tidsrymd växer kraftigt och bildar stora populationer. Algerna blommar vanligtvis nära vattenytan, där solljuset är starkast.

Algblomning är inte bara förekommande vid kusten, utan finns även ute till havs, i sjöar och andra vattendrag runt om i Sverige. Övergödningen i Östersjön bidrar till problemet.

– Högsommaren och sensommaren är den tid när algblomningen är som intensivast, säger Anniina Saarinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!