Världsnyhet från norr attraherar de fina salongerna

När den tornedalska kallrökta och lufttorkade renklubban Lihkolas lanserades under tisdagen var inte frågan om årets upplaga skulle bli slutsåld, utan vem som skulle få tilldelning.

Roger Niemi förser Petter Nyberg, Restaurang CG (delägare och sommelier) med ett smakprov.

Roger Niemi förser Petter Nyberg, Restaurang CG (delägare och sommelier) med ett smakprov.

Foto: Emma Wennström

LULEÅ2013-04-10 04:47

Spanien har den iberiska skinkan Cinqo Jotas, fanbäraren av spansk gastronomi. Sveriges vilda motsvarighet heter Lihkolas, vilket är det nordsamiska ordet för "lycklig".

- Ambitionen var att skapa det godaste och det mest smakrika stycket renkött av den bästa råvaran. Vildmarken, klimatet och den friska luften har gjort det största och viktigaste arbetet. Vi har bara ödmjukt och tacksamt hjälpt till, säger Kristoffer Wennström på Svefab.

200 per år
Tillsammans med Roger Niemi, Soukolojärvi, en av Sveriges främsta på renkött och rökning enligt uråldriga traditioner, och Norrbottens matambassadör Simon Laiti (Simons panna på 24Norrbotten), har Svefab skapat produkten.

Men fler än 200 renklubbor per år blir det inte. Däremot planerar företaget att bygga ut varumärket Lihkolas med fler delikatesser av yttersta kvalitet, där råvarorna uteslutande kommer från Norrbotten.

- Vi hann knappt berätta om produkten förrän intressenter hörde av sig och ville lägga vantarna på hela årets upplaga. Vi kommer dock värna om att vissa exemplar öronmärks för sammanhang som stärker Norrbottens län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om