Spanien har den iberiska skinkan Cinqo Jotas, fanbäraren av spansk gastronomi. Sveriges vilda motsvarighet heter Lihkolas, vilket är det nordsamiska ordet för "lycklig".
- Ambitionen var att skapa det godaste och det mest smakrika stycket renkött av den bästa råvaran. Vildmarken, klimatet och den friska luften har gjort det största och viktigaste arbetet. Vi har bara ödmjukt och tacksamt hjälpt till, säger Kristoffer Wennström på Svefab.
200 per år
Tillsammans med Roger Niemi, Soukolojärvi, en av Sveriges främsta på renkött och rökning enligt uråldriga traditioner, och Norrbottens matambassadör Simon Laiti (Simons panna på 24Norrbotten), har Svefab skapat produkten.
Men fler än 200 renklubbor per år blir det inte. Däremot planerar företaget att bygga ut varumärket Lihkolas med fler delikatesser av yttersta kvalitet, där råvarorna uteslutande kommer från Norrbotten.
- Vi hann knappt berätta om produkten förrän intressenter hörde av sig och ville lägga vantarna på hela årets upplaga. Vi kommer dock värna om att vissa exemplar öronmärks för sammanhang som stärker Norrbottens län.