Svamparna du hittar i norr

Visste du att en av världens dyraste svampar kan hittas i Norrbotten? Och att det finns omkring 70 ätlig svampar i vårt län.

Goliatmusseronen är en dyrbar svamp som växer i Norrbotten, berättar Anna-Lisa Inglén som är svampkonsulent.

Goliatmusseronen är en dyrbar svamp som växer i Norrbotten, berättar Anna-Lisa Inglén som är svampkonsulent.

Foto: Montage

Luleå2021-08-29 12:00

Hösten innebär svamptider, och svampkonsulenten Anna-Lisa Inglén tycker se sig ett ökat intresse för svampplockning. 

– Det här med närproducerat har blivit stort. Jag tror på att gå ut och ta del av skogens skafferi, säger hon.

En del  svampar är mer söta, andra mindre. De lever i regel i symbios med träd och ju fler värdträd, desto fler arter av svamp.

– i Sverige finns det ungefär 100 ätliga arter svamp och omkring 70 finns i Norrbotten.

Anledningen till att alla arter inte finns här beror på att det inte finns ädellövskog som alm, ask, bok och ek. Anna-Lisa Inglén berättar att den allra populäraste svampen kan vara kantarellen, som är lätt att känna igen tack vare den karaktäristiska gula färgen. Den växer i löv- och barrskog och det finns ingen giftig svamp som liknar kantarellen så den är lätt för nybörjare att hitta.

– Jag vet inte om kantarellerna ökat eller om det är fler som börjat plocka, det är svårt att säga. 

– Men kungen av alla svampar är karljohansvampen. Den är lätt att känna igen och ger väldigt mycket smak. Man får dessutom väldigt mycket mat av den i och med att den är så stor.

Anna-Lisa Inglén föreslår de som är intresserade av att börja plocka svamp att skaffa sig två olika, aktuella och moderna svampböcker.

– Sedan ska man gå med någon som kan svamp eller anmäla sig till en svampkurs som har utbildade lärare.

– Man ska inte tro sig veta att en svamp är ätlig utan man ska veta, det är jätteviktigt. Det är också viktigt att det är ett fräscht exemplar. De flesta som är sjuka blir det för att man ätit otjänlig föda eller att man anrättar den på fel sätt. Det är väl så de flesta blir sjuka.

Goliatmusseronen är en av världens dyrbaraste svampar. Svenska goliatmusseronen är samma art som japansk matsutake som i Japan är en dyr delikatess.

Goliatmusseronen känner man igen på den starka, kryddigt söta doften.

– Den växer i symbios med tall. I år hade jag tänkt plocka men det har varit torrt så det har inte varit någon svamp att tala om. Men i början av nästa år kan det vara läge för det. Jag tror inte att den är så sällsynt utan jag tror mer på att man inte känner till den. Min teori är att det finns ganska mycket av den. En goliatmusseron kan man inte ta miste på, den luktar väldigt stark parfym.

Anna-Lisa Ingléns egen favoritsvamp är fårtickan.

– Man kan göra lite allt möjligt med den och den är sällan larvangripen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!