- Vi har varit ute och presenterat det för våra medlemmar och vi är starkt kritiska, säger Katarina Johansson. Vi valde också att kliva av arbetet i höstas eftersom vi kände att vi saknade inflytande.
Vårdförbundet tycker att landstinget cementerar könsskillnader i lönesättningar som alltid har funnits inom vårdyrkena.
- Man har inte haft modet att göra några förändringar, säger Johansson. Det är till exempel högre värderat att vara läkare och verksamhetschef än att vara sjuksköterska och verksamhetschef.
- Eftersom arbetsgivaren väljer att mörklägga hur man kommit fram till den här viktningen kan vi bara spekulera i hur de har tänkt. Det är inte bra om man vill ha en bärighet i materialet.
Allt redovisas inte
Vårdförbundet har frågat efter hela analysen, men enligt Katarina Johansson valde landstingets representanter att bara visa ett resultat.- Vi fick veta att resten inte ska redovisas.
"Att arbetsgivaren inte värderar ansvaret för människor när man viktar faktorerna är uppenbart. Ansvar för planering, utveckling, resultat och arbetsledning värderas högre än ansvar för människan" skriver Vårdförbundet i ett brev till landstingsledningen.
- Arbetsgivaren har tänkt använda det här som en grund till en lönepolitisk riktlinje. Vi står väldigt långt ifrån varandra i våra värderingar i dag. Det kommer förstås att försvåra en samsyn.
Nytt avtal till våren
Till våren ska Vårdförbundet och landstinget förhandla om ett nytt avtal.- Vi får se hur mycket av löneanalysarbetet landstinget bär med sig. Om det ska användas i det läget kommer vi att befinna oss långt ifrån varandra.
Vårdförbundet önskar att landstinget, som är en stor arbetsgivare, ska ha mod att bryta gamla mönster.
- Det är först då vi kan få till stånd den förändring vi strävar efter.