Tidigare var väljarna mer trogna sina partier där gruppidentitet, facktillhörighet och tradition betydde mycket. Så är det inte nu. Väljarna följer inte tidigare givna mönster. De kan tänka sig rösta olika i olika val där sakfrågorna betyder mer än vana.
Det säger statsvetaren Simon Matti vid LTU som följt riksdags-, landstings- och kommunvalen i Norrbotten.
– Riksdagsvalet i Norrbotten innehåller inga skrällar. De små partierna står och stampar medan moderaterna och socialdemokraterna backar cirka tre procent var och då ska man komma ihåg att S backar från en hög nivå, säger Matti, som ser mer spännande scenarier i kommunvalen där centern gått fram starkt i Kiruna, och där det kan bli förändrad majoritet. I Piteå är trenden tydlig att S fått betala för beslutet att lägga ned tre byskolor.
Känslosam fråga
– Byskolorna är exempel på en fråga som blir känslosam, men trots detta tror jag att S kommer att regera vidare, säger Simon Matti, som pekar på att resultatet i riksdagsvalet behöver inte slå igenom på lokal nivå eftersom det där handlar om helt andra frågor.
Simon Matti har också betraktat framgången för Norrbottens sjukvårdsparti som ökar kraftig i landstinget.
– Vilket kan bero på att det varit ganska turbulent i landstinget och särskilt i vissa valkretsar har NS gått starkt fram, som Kiruna där det varit en diskussion om akutkirurgin,säger Simon Matti, som pekar på att här verkar inte väljarna vara nöjda med Kent Ögrens regeringsperiod.