Våldets onda cirklar i fokus
Att de flesta våldsverkare är berusade är inget nytt, mer okänt är då att mer än hälften av ungdomar som utsätts för fysiskt eller sexuellt våld också är drogade. Forskaren Ingela Danielsson presenterade siffrorna i Luleå i går.
Våld drabbar både kvinnor och män, men det finns skillnader beroende på kön. Killar drabbas oftare av fysiskt våld, tjejer av en kombination av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.
Foto: Gunnel Ekman
Idén till arrangemanget föddes för ett par år sedan i ett samtal mellan den då nytillträdde länspolismästaren Håkan Karlsson, Piteå, och landshövding Per-Ola Eriksson, där det konstaterades att alla goda krafter måste samarbeta och att med kunskap kommer man långt.
Ökande våld
Sagt och gjort, och i går inleddes konferensen med flera hundra deltagare. På programmet stod föreläsningar om våldet och dess konsekvenser, mediernas bild av brottsligheten, goda exempel på hur man kan minska fylleri och våld samt en redogörelse för narkotikans utbredning och påverkan både nationellt och globalt.
Men den kanske mest intressanta föreläsningen stod överläkaren och forskaren Ingela Danielsson, Sundsvall, för. Hon har under många år jobbat bland annat vid ungdomsmottagningar och reagerat över det ökande våldet, särskilt bland unga.
- Det skrivs mycket om detta, men det finns få vetenskapliga studier på området, därför gjordes den här undersökningen, berättar hon.
Tusentals svar
Danielsson tog hjälp av nio ungdomsmottagningar i landet, från Gällivare i norr till Malmö i söder, och bad personalen att med mycket konkreta och enkla frågor intervjua ungdomarna om deras upplevelser av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.
Mer än 3 000 ungdomar svarade; 2 250 tjejer och 920 killar. Att flickorna är så överrepresenterade, beror på att de oftare än pojkarna söker sig till ungdomsmottagningen, men för att kontrollera siffrorna har de även jämförts i en enkät bland alla gymnasieelever på orten.
Föga överraskande är unga män betydligt oftare drabbade av fysiskt våld, medan det sexuella våldet drabbar flickorna - men då ofta i kombination med både fysiskt och psykiskt våld.
Större lidande
Och kanske är det också orsak till att tjejerna lider så mycket mer än pojkarna efteråt, att många av dem drabbas av sjukdomar och blir storkonsumenter av vård.
- En annan förklaring är att de ofta utsätts för våld och kränkningar av någon som de känner väl, funderar Ingela Danielsson, som inte har alla svar än. När det gäller alkohol bland unga vet hon däremot med säkerhet:
- Det ökar och det rejält. Så många som 48 procent av tjejerna och 60 procent av killarna har ett riskbruk, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!