Utveckling av biltestindustrin

Från isbanor till produktutveckling och analysarbete. Biltestföretagen i Pite älvdal vill framåt. Genom ett projekt tillsammans med Luleå tekniska universitet får nu fem företag möjligheten att ta språnget.

Genom ett projekt tillsammans med Luleå tekniska universitet får nu fem biltestföretag i Pite älvdal möjlighet att utöka sina verksamheter. (Arkiv bild)

Genom ett projekt tillsammans med Luleå tekniska universitet får nu fem biltestföretag i Pite älvdal möjlighet att utöka sina verksamheter. (Arkiv bild)

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2008-06-20 06:00
I Norrbotten finns uppskattningsvis 10 till 15 biltestföretag. Fem av dessa, som vill exmpandera sina verksamheter, ingår i ett projekt tillsammans med Luleå tekniska universitet. Företagen hoppas kunna bli en större del av biltestverksamheten och även ha anställda som sköter utveckling och analysarbete av de bilar som testas.
Långa sträckor
I dagsläget görs mycket av utvecklings- och analysarbetet av testerna i andra länder och produkter fraktas långa sträckor. Att hitta rätt personal för att ta sig an de nya arbetsuppgifterna har dock varit svårt för företagen.
- Resursförsörjning är inlandets största problem, vi har en begränsad rekryteringsbas, säger Lars Holmgren vd för Arjeplog test management.
Projektet syftar till att förse företagen med traineer med spetskompentens för verksamheten. Projektet och dess medfinansiärer står för 60 procent av traineernas lön under ett år.
- Vi kan hjälpa företagen att, via universitetsvärlden, rekrytera personal. Problemet har varit att de högkompetenta personer som vi utbildat försvinner från länet och börjar jobba söderut där de mesta av bilindustrin finns, säger Håkan Sundqvist, Luleå tekniska universitet och ledare för projektet.
Pilotomgång
Förra året gjordes en pilotomgång av projektet.
- Vi har testat trainee-projekt i ett tidigare skede och det har fallit väldigt väl ut.
Traineerna kommer till företagen och kan se vilka möjligheter det finns och vilka affärer man kan göra, säger Pia Sandvik Wiklund, rektor för Luleå tekniska universitet. Lars Holmbergs företag var med i pilotprojektet.
- Vi fungerar nu som ett slags "Manpower" för våra kunder där vi både kan tillgodose deras behov på testorterna men också arbeta i utvecklingsprojekt, säger han.
Olika finansiärer
Projektet har en budget på 7,5 miljoner där det mesta kommer att gå till lönekostnader. Finansiärer är Sparbanken Nord, Sparbanksstiftelsen i Norrbotten och Längmanska företagarfonden.
- Det är sådana här projekt vi ska göra i Norrbotten. Ta det vi är bra på och göra det bättre, därför vill vi vara med, säger Erik Hägglöv, vd för Sparbanken Nord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om