Utställning ska inspirera till innovationer

En häftstiftsborttagare, ett antivåldtäktsspänne och en mobil droppställning. Det är några av de uppfinningar som visas på Teknikens hus i Luleå i utställningen "Goda idéer".

Ett antivåldtäktsspänne uppfunnet i Skellefteå. Tanken är att en eventuell våldtäktsman måste använda båda händerna för att få loss spännet.

Ett antivåldtäktsspänne uppfunnet i Skellefteå. Tanken är att en eventuell våldtäktsman måste använda båda händerna för att få loss spännet.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2008-11-15 06:00
Även om man, på utställningen "Goda idéer", kan se redan färdiga produkter handlar det lika mycket om att inspirera till uppfinnarlusta och nya innovationer.
- Alla kan bli uppfinnare, kvinnor, män och barn, säger Anna Almqvist, på Teknikens hus.
Initiativet till utställningen kom från just Teknikens hus men "Goda idéer" genomförs i samarbete med Almi företagspartner.
- De hälsade på hos oss och såg att vi hade ett rum med färdigutvecklade produkter, säger Agneta Löf, innovationsfrämjare på Almi.
Under hösten pågår uppfinnartävlingen "Hitta på" på Teknikens hus och man beslutade att lägga den nya utställningen i anslutning till den. Tävlingen riktar sig till barn i Norrbotten.
- Resultatet av tävlingen kommer att visas här bredvid utställningen, säger Eva Jonsson, Teknikens hus.
Fler idéer
En av de frågor som man hoppas besvara under utställningens gång är skillnaden mellan en uppfinning och en innovation. En uppfinning kan vara vad som helst, en sak, en tjänst eller annat som, på ett nytt sätt, löser ett problem.
- En innovation blir det först då uppfinningen når marknaden och någon vill köpa den, säger Agneta Löf.
Kända innovationer från Norrbotten är exempelvis Lovikka-vanten och slaskskrapan.
- De flesta som har gjort en innovation har oftast idéer till fler, säger Agneta Löf.
Statistiskt sett uppfinner kvinnor oftare lösningar på vardagsnära problem i hemmet eller på jobbet, mäns innovationer rör oftare andra områden.
- Men det är ingen som uppfinner något på områden som man inte kan, säger Anna Almqvist.
Råd och tips
Antalet kvinnliga innovatörer ökar i antal.
- Tittar man på ungdomar så uppfinner tjejer lika mycket som killar, det kan man se i exempelvis UF-företagen. Bilden av uppfinnaren är inte längre en tokig professor, en enslig medelålders man, säger Anna Almqvist.
På utställningen finns planscher med goda råd och tips för den som har en idé till en innovation. Det första man måste ha är ett problem.
- Man ska sedan komma på olika lösningar, gärna samla på sig många, sedan ska man börja tänka tvärt emot det man redan tänkt, säger Agneta Löf.
Hennes uppgift som innovationsfrämjare är att lotsa uppfinnare och hjälpa dem med deras uppfinning.
- När man kommer till oss behöver man inte ha en färdig prototyp. Det räcker med en enkel skiss eller en bra idé i huvudet, säger Agneta Löf.
Utställningen "Goda idéer" är för besökare i alla åldrar. Den öppnar i dag och sträcker sig till den 1 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om