Utredning tittar på polisskottlossning

Riksenheten för polismål tittar på skottlossningen som ägde rum i Luleå i söndags då en 22-årig man skottskadades av polisen.De boende i villakvarteret där skottlossningen ägde rum är kritiska till hur polisen handlade.

De boende har räknat till omkring ett 15-tal skott som träffade både hus och fordon, händelsen utreds av Riksenheten i Umeå.

De boende har räknat till omkring ett 15-tal skott som träffade både hus och fordon, händelsen utreds av Riksenheten i Umeå.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-09-30 06:00
Det var i söndags morse som polisen i Luleå fick larm om att en 22-årig man hotade en anhörig med vapen. När polis, med förstärkning av förhandlare och insatsstyrka, kom till platsen uppstod skottlossning och 22-åringen skottskadades av polis, dock inte allvarligt.
Händelsen utreds nu av Riksenheten för polismål i Umeå.
- Det är rutin, det är alltid så man gör när polisman använt sitt vapen, säger Roger Jönsson, informationsdirektör vid Norrbottenspolisen.
Kritik mot polisen
De boende i kvarteret där skottlossningen ägde rum är kritiska till polisens agerande. Till tidningen NSD säger Arvid Liljestrand, 18 är:
-  Jag tycket det är fullständigt omotiverat att skjuta så otroligt många skott.
- Vårt hus träffades av sex skott varav ett gick in i toaletten. Jag kan inte förstå hur de kunde skjuta så i ett tättbebyggt villakvarter, säger Lennart Ridderstedt, till Norrbottens-Kuriren.
Enligt samma tidning ska de boende ha räknat till omkring ett 15-tal skott som träffat andra mål än 22-åringen.
Nödvärn
Polismyndigheten i Norrbotten får, under internutredningens gång inte uttala sig om fallet.
En polismans rätt att använda vapen regleras av skjutskungörelsen i polislagen. Att polisen använder sitt tjänstevapen hör dock till ovanligheterna.
- Det är inte så ofta. Vi får aldrig ens dra upp vapnet ur hölstret om det inte är befogat. Vi får inte använda vapnet som ett tomt hot, säger Per Karlsson, chef för polisens brottsförebyggande avdelning.
För polismän gäller, precis som för alla människor, också nödvärn. Det innebär att man har rätt att använda våld för att försvara sig om man är hotad, så länge våldet står i proportion till hotbilden.
- Det är därför det alltid blir en utredning efter att en polis använt sitt skjutvapen. Man tittar på om det var rätt att använda vapnet i den situationen, säger Per Karlsson.
Innan poliser drar vapen måste de också läsa av omgivningen för att se om andra människor kan komma till skada.
- Det måste vi ha med i bedömningen, säger Karlsson.
Riksenheten för polismål
Enheten tar hand om:
ärenden om brott av polisanställda,
ärenden om brott av åklagare eller annan anställd inom åklagarväsendet, med vissa undantag,
ärenden om brott utanför tjänsten av justitieråd, regeringsråd, hovrättsdomare och domare i allmän underrätt,
ärenden om brott av domare vid länsrätt och kammarrätt samt regeringsrättssekreterare,
ärenden om brott av riksdagsledamöter och riksdagens talman,
ärenden där åklagaruppgiften av särskilda skäl inte bör utföras vid en annan åklagarkammare.
utredningar om brott i tjänsten av åklagare eller domare där riksdagens ombudsmän, justitiekanslern eller riksåklagaren har beslutat att inleda förundersökning och annan handläggning inte särskilt bestäms.
Fakta: Åklagarmyndigheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om