Upprivna känslor efter nedläggningshotet
Oro, frustration och hjälplöshet. Känslorna är upprivna hos F21:s personal efter informationen om att flygflottiljen hotas av nedläggning. Nu väntar en oviss tid för de anställda innan det konkreta sparförslaget presenteras i september.
Göran Modig bor i Rosvik med sin familj och jobbar åt F21 på RFN i Vidsel. Han är less på att flytta och om F21 läggs ned satsar han på ett civilt arbete i stället.
Foto: Gunnar Westergren
- F21 kändes som en säker flottilj helt befriad från nedläggningshot. Försvarsmakten är en fantastisk arbetsgivare, men på sistone har jag lagt en hel del energi på att fundera över framtiden, berättar Modig.
Är du orolig?
- Absolut, det kan jag inte förneka. Det är fan inget bra när nedläggningshot mot ens arbetsplats figurerar i media,
säger han.
De senaste sex åren har
Göran Modig varit placerad som bastroppchef på RFN i Vidsel för F21:s räkning. Hur robotbasen påverkas om F21 läggs ned är det ingen som vet i dag.
- Det finns hur många lösningar som helst. Men självklart är det inte positivt för Vidsel om F21 försvinner. Vi måste dock vara optimistiska och vässa argumenten för att få behålla flygflottiljen i Luleå. Jag hoppas vi kan visa att det är ett unikt läge ur övningssynpunkt här uppe, säger Modig.
Vad gör du om F21 läggs ner?
- Jag vet inte, men jag tror inte att jag flyttar igen. Jag har en fru som jobbar på Piteå älvdals sjukhus och två barn, sex och nio år gamla, som har rotat sig i Piteå. Jag kom till Norrbotten enbart för jobbets skull och om F21 försvinner så får det väl bli någon sorts civil karriär i stället.
Efter all turbulens, med förbandsnedläggningar och sparkrav, som varit inom Försvarsmakten de senaste åren så ångrar Göran Modig till viss del sitt yrkesval.
- Med facit i hand så hade man nog valt ett annat jobb. Visst har man haft många roliga stunder, men det tar mycket kraft att vara orolig och fundera, säger han.
Modig och övrig personal fick information om framtiden av F21:s flottiljchefen Lars Jäderblom under gårdagen. Jäderblom berättade för de anställda vad som sagts under det möte som han och hans förbandschefskollegor hade med överbefälhavare Håkan Syrén under onsdagen.
Innan mötet med ÖB läste flottiljchefen Svenska Dagbladet.
- De hade en bild med ett kulhål på F21. Jag visste att man övervägde förbandsnedläggningar, men ÖB inledde mötet med att säga att man inte börjat räkna ännu. Försvarsmaktens ekonomi är besvärlig och det är glädjande att man nu tar ett helhetsgrepp, säger Lars Jäderblom.
F21 och F17 i Ronneby har tillsammans fyra insatsdivisioner Jas 39 Gripen och en basbataljon. På det området väntas nedskärningar, frågan är bara var de blir.
- Enligt min uppfattning är processen bara i sitt startläge, men jag fick känslan av att man vill gå ner till en Jas-division. Visst är jag oroad, men samtidigt försiktigt positiv. Vi har stora möjligheter att påverka beslutet och just nu är det viktigt att fokusera på ekonomin, säger Jäderblom.
Hur påverkas den civila flygplatsen om F21 försvinner?
- Jag vill inte spekulera i det. Vi är långt ifrån en nedläggning av F21.
Hur påverkas RFN i Vidsel om F21 försvinner?
- Det blir nog svårt att bedriva verksamhet där utan moderflottilj.
När kan en nedläggning bli verklighet?
- Det vill jag inte spekulera i. Men i september ska förslaget lämnas in och sedan blir det väl en proposition och ett riksdagsbeslut, säger Lars Jäderblom.
Diskuterade neddragningar
Region Nord:
Luleå garnison avvecklas. En stridsflygsdivision och en basbataljon flyttas till F7.
Arvidsjaur avvecklas. Jägarförbanden samordnas i stället i Kvarn i Östergötland.
Sjöstridskompaniet i Härnösand avvecklas.
Källa: Försvarsmaktens hemsida
Luleå garnison avvecklas. En stridsflygsdivision och en basbataljon flyttas till F7.
Arvidsjaur avvecklas. Jägarförbanden samordnas i stället i Kvarn i Östergötland.
Sjöstridskompaniet i Härnösand avvecklas.
Källa: Försvarsmaktens hemsida
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!