Det visar den granskning som Norrbottens Media gjort.
– Det är viktigt att vi är med på den här nivån och ser till att vi får acceptans i Europa för de problem och de behov vi har här uppe, exempelvis kopplade till glesbygdsfrågor, säger Anders Öberg (S), tidigare regionråd.
Politikerna från Region Norrbotten har uppdrag inom ett antal internationella organisationer och nätverk. De största är AER (Assembly of European Regions) och CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions).
De driver gemensamma frågor inom exempelvis regional utveckling, folkhälsa och kultur/utbildning. Möten hålls ett antal gånger om året i olika europeiska städer; Bryssel, London, Belgrad, Bologna, Tromsö och Timisoara, för att ta några exempel.
Öberg har haft uppdrag kopplade till både AER och CPMR.
– Vi åker inte på alla resor och vi har även haft stor nytta av vårt Europakontor i Bryssel. Den stora fördelen är att man kan påverka vilka projekt som ska drivas och därigenom tillföra regionen resurser. Ett exempel är det projekt om e-hälsa som vi fått till Norrbotten där Agneta Granström varit delaktig, säger Anders Öberg.
Totalt har politikerna rest och bott för nästan 1,1 miljoner. Det som inte syns i sammanställningen är att Region Norrbotten betalar medlemsavgift i organisationerna och att det vid varje resa medföljer tjänstemän, som förutom en egen kostnad för resa och logi har rätt till traktamente. Traktamente utgår även till de politiker som inte är heltidsarvoderade.
I själva verket är alltså kostnaderna för de internationella uppdragen minst två miljoner, sannolikt ännu mer.
Är det här rimliga pengar?
– Summan blir stor och jag kan förstå om det kan väcka irritation. Men om man räknar tror jag vi gått plus i och med att vi får mycket tillbaka i form av projektmedel. Vi har ett antal gånger utvärderat hur vi ska göra med uppdragen men ändå landat i att vi bör vara med, säger Anders Öberg.
Det går ju en hel del tid som blir frånvaro på hemmaplan. Finns det inte risk att det lokala arbetet påverkas negativt?
– Det är svårt att värdera. Men flera frågor som man hanterar kan man också ta hem. Just nu är jag med i frågor kring satsningar på regionala flygplatser och kommande satsningar på järnväg. Visst, klart det tar tid. Men de projekt jag kommit i kontakt med har varit bra, säger Öberg.
Regionrådet Agneta Granström är den politiker som rest mest. Hon har haft uppdrag i AER och i olika internationella projekt. Bland annat ledde hon samråd med samiska organisationer när den internationella samarbetsorganisationen OECD granskade regionens arbete med samiska frågor.
De två sista veckorna i november 2018 åkte hon på en gruvkonferens i Darwin, Australien. Den resan kostade drygt 32 000 och sticker ut som den dyraste under mandatperioden.
Varför åkte du på den?
– Regionen blev inbjuden av OECD. Det handlade om gruvor och urfolk, och jag var representant i och med att jag ledde samråden. Det var också en fortsättning på en tidigare konferens som hållits i Bryssel.
Du hade bara en månad kvar innan du skulle kliva av ditt uppdrag. Var det verkligen motiverat?
– Jag avslutade mitt uppdrag och eftersom jag deltog i den tidigare konferensen var det inget konstigt. Det var inte heller mitt eget beslut, utan regionens. Jag företräder Norrbotten och regionen. Alla resor jag gjort är påskrivna av regionstyrelsens ordförande.