-- Det känns fantastiskt roligt. Det här har jag arbetat för i snart tio år. Ett sådant här besked måste firas med ett glas champagne, säger 73-årige Lars-Åke Tjernström.
Med tanke på alla motgångar, har du någon gång varit nära att ge upp?
-- Nej, inte en enda gång. Jag har inte upplevt att något hinder varit för stort. Vinsten med att det har tagit så här lång tid är att vi i dag vet att projektet har provats gång på gång vilket bara gjort det starkare, svarar Lars-Åke Tjernström.
Det var 2013 som han fick den vilda idén att väcka nytt liv i en tågsträcka som legat i träda i över 30 år. Det handlar om tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur, som i dag är övervuxen av skog och sly samt där det saknas räls på långa sträckor.
Lars-Åke Tjernström är vd och huvudägare i företaget Rail Test Nordic AB som numera består av ett team på ett 15-tal personer där inte alla innehar heltidstjänster.
Affärsidén är att förvandla den 72 kilometer långa nedlagda järnvägen till en tågtestbana. Bland intressenterna finns flera stora europeiska tågtillverkare som uppges vara beredda att investera i projektet för att få möjlighet att testa sina produkter i vinterförhållanden.
-- Jag skulle uppskatta att vi har framför oss ett år med olika förhandlingar med bland annat Trafikverket och finansiärer. Det kommer också att behövas en rad miljötillstånd innan vi kan sätta igång, förklarar Lars-Åke Tjernström.
Det handlar om en av världens första storskaliga testanläggningar för tågtrafik. I dag finns det kortare slingor i Tjeckien och Tyskland.
Lars-Åke Tjernström beräknar att projektet innebär en investering på motsvarande 4-5 miljarder kronor, om man förutom bygget av järnvägen också inkluderar verkstäder samt övrig infrastruktur.
I dag är det Trafikverket som äger fastigheten. Efter torsdagens styrelsemöte gav Trafikverkets styrelse beskedet att förhandlingar att avyttra fastigheten inleds med RTM AB inom kort. I övrigt avstår ledningen i det här skedet från att lämna ytterligare kommentarer.
Tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur började byggas 1924. Invigningen ägde rum 1 december 1928. Tågsträckan förbinder Stambanan med Inlandsbanan och har bland annat använts till att frakta tjära, virke samt tyska trupptransporter under andra världskriget. Tågtrafiken upphörde 1990.