Ungas berättelser blir teater

”Man vänjer ju sig vid det vackra” heter teaterprojektet Ung Scen Norrs första föreställning som har premiär i dag i Älvsbyn. En teater baserad på berättelser från ungdomar om hur det är att bo i Norrbotten.

På Norrbottensteatern bjöd Ung Scen Norr in gymnasieelever till ett genrep under tisdagen.

På Norrbottensteatern bjöd Ung Scen Norr in gymnasieelever till ett genrep under tisdagen.

Foto:

LULEÅ2015-08-27 20:27

”Det finns inte så mycket att göra här. Folk hänger vid ICA-ingången liksom, inget händer här”. Skådespelaren Tobias Sondén har tagit på sig en mössa med texten ”14 år” för att visa vilken karaktär han gestaltar. På golvet står delar av manuset skrivet i versaler, ur högtalarna spelas låtar som de ungdomar som bidragit med sin aberättelser fått välja och när en ny roll presenteras får publiken ofta vara med och bestämma namn.

Under föreställningens gång får publiken ta del av allt från en 16-årig sames historia (”Jag måste ständigt försvara mig mot okunskap om det samiska samhället”) till de som tycker att det finns mycket ojämlikhet mellan könen och upplever det svårt att ta plats som tjej.

229 Norrbottniska ungdommar

Tillsammans har regissören Johanna Larsson, teknikern Kalle Nyman, skådespelarna Tobias Sondén och Nora Bredefeldt och dramaturgen Hanna Borglund träffat 229 stycken norrbottniska ungdomar.

– Vi har på olika sätt försökt nå olika grupper. Det har funnits ett formulär på hemsidan man kunnat fylla i som vi sedan följt upp med intervjuer, men vi har också varit ute i skolor. Föreställningen bygger uteslutande på deras berättelser, berättar Johanna.

– Vi har haft sex pilotkommuner: Jokkmokk, Gällivare, Pajala, Arvidsjaur, Älvsbyn och Luleå. Av dem har Arvidsjaur och Älvsbyn varit fördjupningskommuner som vi återkopplat lite extra med.

Många av de historier som återfinns i teaterföreställning är lite mörkare. En pratar om sexuellt utnyttjande, en annan om sin tid på ett behandlingshem. Men genomgående är ändå ett mönster av tankar, drömmar, livsåskådningar.

– Jag är själv uppvuxen i Luleå, men sedan flyttat och nu kommit tillbaka. Det har varit en fin insikt att det är samma tankar och drömmar, rädslor och ångest som när jag växte upp, säger Nora.

– Själv är jag inte härifrån. Men jag har gjort ett liknande projekt tidigare i södra Sverige och det slår mig hur likartad problematik det är jämfört med Stockholm, till exempel. Det är många universella tankar.

Urvalsprocessen har gått till så att Johanna och Hanna har presenterat bitar av allt material de samlat ihop för Tobias och Nora som sedan provat improvisera utifrån det på scenen. Det som fungerat bra och som de märkt att många velat dela med sig av har fått stanna.

– Det har varit många kill your darlings, många intervjuer som man älskat men inte kunnat ta med, berättar Nora.

Blir bok

– Det finns dock en plan om att sammanställa en bok om Ung Scen Norrs första år, vår tematik och så vidare. Där har vi tänkt kunna publicera fler av de berättelser som inte kom med i föreställningen, säger Johanna.

”Man vänjer ju sig vid det vackra” har premiär indag på Forum i Älvsbyn, och kommer därefter att turnera runt på skolor i pilotkommunerna samt bjuda på fyra offentliga föreställningar (se faktaruta).

FAKTA ”Man vänjer ju sig vid det vackra” FAKTA Ung Scen Norr

Den första föreställningen som Ung Scen Norr sätter upp. En teater om identitet, tillhörighet och vad platsen man växer upp på betyder för en.

Baserad på verkliga berättelser från ungdomar runt om i Norrbotten.

Fyra offentliga föreställningar kommer äga rum 10 september, 17 september, 1 oktober och 8 oktober på Norrbottensteatern klockan 19.00. Biljetter bokas via Ticnet.

Teatern riktar sig till framför allt till högstadieelever från 13 år.

Ett stort projekt för att utveckla scenkonstområdet för unga i Norrbotten.

Jobbar med att skapa scenkonst för den unga publiken och möjliggöra för unga i länet att möta och hålla på med det på fritiden.

Arrangerar teaterkurser för att utbilda teaterledare.

Har fått bidrag från EU för en jättesatsning där man ska undersöka hur man kan arbeta med teater för att stärka unga och hjälpa dem till arbetslivet.

Målsättningen är att Ung Scen Norr ska vara verksamma i hela länet (just nu handlar det om kommunerna Arvidsjaur, Gällivare, Pajala, Luleå, Älvsbyn och Jokkmokk).

Projektet är hittills finansierat i tre år, men man hoppas kunna fortsätta även efter det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om